De Groote Oorlog

08/01/13 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Bron: Knack Weekend

In de Westhoek werd enkele weken geleden een nieuwe toeristische autoroute ingereden: Ypres Salient.

De Groote Oorlog

© Bart Heirweg Landscape Photograp

Dat het begin van de Eerste Wereldoorlog in 2014 uitvoerig herdacht zal worden, hoeven we u niet meer te vertellen. De herdenking geeft aanleiding tot allerlei initiatieven en de voorbereidingen zijn volop aan de gang.

Zo ontwikkelt Westtoer zes nieuwe toeristische autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De eerste - Ypres Salient - werd enkele weken geleden plechtig ingereden en vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John McCrae-site nemen u mee naar de periode 1914-1918. De route vormt een lus van 70 km en wordt in de brochure uitvoerig belicht. Een handige uitklapkaart geeft een overzicht van de route en de verschillende bezienswaardigheden.

Tegelijk met de autoroute werd ook een nieuwe website voorgesteld: www.100jaargrooteoorlog.be wil alle informatie over WOI en de herdenkingsactiviteiten bundelen. U vindt er bijvoorbeeld een lijstje van de belangrijkste monumenten en sites die verband houden met de Eerste Wereldoorlog en een overzicht van wandel-, fiets, auto- en vaarroutes langsheen het front. Vliegen boven de linies behoort trouwens ook tot de mogelijkheden. Uiteraard wordt er uitgebreid aandacht geschonken aan de evenementen die naar aanleiding van die honderdste verjaardag zullen plaatsvinden. Zo gaat eind maart in de IJzertoren de tentoonstelling 'Gott mit uns' van start, waarin de rol van het geloof tijdens een oorlog centraal staat. U ontdekt er hoe beide partijen God in hun propaganda gebruiken. Ook in WO I speelde geloof een belangrijke rol. Hoe dit tot uiting kwam bij de soldaten in de loopgraven, daarover gaat deze tentoonstelling.

De brochure Ypres Salient kost 6 euro en is te verkrijgen via www.100jaargrooteoorlog.be of 050 30 55 00.

Onze partners