De geneugten van Seneffe

29/04/16 om 16:37 - Bijgewerkt op 30/04/16 om 13:59

22 hectaren, een oranjerie, een theater waar nog stukken gebracht worden, lama's, schapen en vooral interessante tentoonstellingen en een feeërieke achtergrond. Het Kasteel van Seneffe, net onder Nijvel, brengt het hele jaar door een mix van activiteiten voor alle leeftijden.

De geneugten van Seneffe

De gigantisch lange oprijlaan van het kasteel wijst aan de ene kant recht naar de ingang en aan de andere naar de kerk van het dorp. Door het licht van de zon hangt er rond het hele tafereel een magische sfeer. Vlak voor we het kasteel binnengaan, passeren we Schots kunstenaar Aeneas Wilder, diep verzonken in ideeën voor zijn solotentoonstelling dat er 5 juni van start gaat.

WAUWFACTOR

De gepassioneerde adjunct-curator Anne-Gaëlle Morre begint de rondleiding in de Franse tuin. Strak afgelijnd en perfect gesnoeid zoals we van de Fransen gewoon zijn. Net als vroeger spelen de tuinmannen een belangrijke rol. Ze zorgen voor de extra wauwfactor waardoor de tuin macht en prestige uitstraalt.

Van het symmetrische Franse naar de speelse Engelse tuin. Je weet er nooit wat je achter de hoek zal vinden. Zo komen we voorbij een theater, talloze fonteinen, de orangerie die is omgebouwd tot een restaurant en een vogelkooi waar ooit exotische vogels vertoefden.

PRAAL EN INTIMITEIT

Onze volgende halte is de permanente tentoonstelling 'Praal en Intimiteit' en de collectie zilversmeedkunst. Voelen, zien, horen en zelfs ruiken. De curatoren maakten er een totaalbeleving van. Je ziet de objecten niet alleen in de ruimte, ze figureren ook in de filmfragmenten die hier worden getoond. En ondertussen hoor je de geluiden die er vroeger in elke kamer waren en ruik je zelfs de sterke geuren waarmee het kasteel ooit gevuld werd.

Kies je voor een begeleid bezoek, dan verklapt de gids je waarschijnlijk ook leuke weetjes. Zo vertelde Anne-Gaëlle dat mensen in de achttiende eeuw zich amper wasten. Ze dachten dat ziektes in het water door de huidporiën in het lichaam zouden komen. Om hun lichaamsgeur ietwat te maskeren, gebruikten ze indringende, dierlijke parfums.

NATUUR EN TUINEN

Naast deze permanente collectie, loopt er momenteel de tijdelijke tentoonstelling 'De Geneugten van de Tuin'. Nog tot 6 november kom je op de eerste verdieping van het kasteel te weten hoe belangrijk de natuur en de tuin waren voor wetenschappers en filosofen uit de achttiende eeuw.

Als bezoeker volg je een uitgestippeld pad dat je meeneemt door de drie grote denkwijzen die kenmerkend zijn voor deze periode: wetenschap en rede, terugkeer naar de natuur en plezier en levensvreugde om af te sluiten. Wat we onder meer te zien krijgen zijn decoratieve voorwerpen, schilderijen, filmfragmenten en origineel tuingereedschap dat vaak door de tuinmannen zelf gemaakt werd.

Wij sloten ons bezoek af met een heerlijke kopje chocolademelk, opgediend in traditionele klederdracht en aangevuld met kaneel, pepertjes, vanille en een tikkeltje anijs. Rond, gezond en voldaan trokken we huiswaarts.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Prikkelt het om deze site vol verhalen zelf te ontdekken, dan kan je het volledige programma zelf samenstellen uit een lijst met mogelijkheden en ateliers. Tegenwoordig worden er zelfs kinderfeestjes georganiseerd waarbij de kinderen zilverwerk leren poetsen of overheerlijke achttiende-eeuwse chocolade leren maken.

Adres: Rue Plasman 7-9, 7180 Seneffe

Telefoonnummer: +32 64 55 69 13

Website: www.chateaudeseneffe.be

Nele Van Rompaey

F. Vauban

F. Vauban

F. Vauban

F. Vauban

F. Vauban

F. Vauban

JF Meys

JF Meys

Musée Royal de Mariemont

Musée Royal de Mariemont

F. Vauban

F. Vauban

Onze partners