De dierentuin van Jeroen Bosch

17/03/16 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Wat doet het kattenvel op De Marskramer en waarom heten zoveel cafés 'De Swaen'? Kom het allemaal te weten vanaf 2 april in het Natuurmuseum in Brabant (Tilburg).

De dierentuin van Jeroen Bosch

500 jaar geleden stierf de Zuid-Nederlandse kunstschilder Jeroen Bosch. Daarom staat Nederland heel 2016 volledig in het teken van deze landstrots. Naast 'Dieren van Bosch' kan je tijdens de Grand Tour nog zeven andere Brabantse musea met elk een hedendaagse tentoonstelling bezoeken.

GEEN TOEVAL

In Bosch' werk symboliseren de dieren stuk voor stuk sensualiteit, mateloosheid, hebberigheid of bandeloosheid. We kunnen ze indelen in drie groepen: inheemse dieren zoals konijnen, uitheemse dieren zoals olifanten en ten slotte de fantasiedieren. Eén ding is zeker: toeval bestaat niet bij Bosch.

NIEUWE DIMENSIE

Met behulp van een informatiewaaier kom je meer te weten over de achterliggende betekenis van elk dier. Uitgangspunt van de tentoonstelling: zinnelijkheid, het kwaad en zondig leven. Een nieuwe dimensie aan het werk van deze 15e-eeuwse schilder.

Van 2 april 2016 tot 1 april 2017 ben je welkom in het natuurmuseum in Brabant (Tilburg). Zo kom je alles te weten over zijn dieren en geef je de kunstschilder de extra aandacht die hij verdient.

Nele Van Rompaey

De dierentuin van Jeroen Bosch