Cult-Uur van de stilte

12/10/11 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Bron: Knack Weekend

Op 30/10 wordt in Vlaanderen tijd gemaakt voor stilte.

Eind oktober gaat in heel Europa opnieuw de wintertijd in, we draaien de klok dan één uur terug. Of beter: we zetten de wijzers één uur stil... Even lijkt er wat rek te zitten op de tijd. Het is een uur van de stilte. Precies die dag, dat moment wordt nu aangegrepen voor een campagne ronde de waarde van stilte, rust en ruimte in het leven.

Heb je er al eens bij stilgestaan? Wanneer is het eigenlijk stil? Als iedereen in huis slaapt? Als je helemaal alleen aan je bureau zit te werken? Tijdens een wandeling door weiden en bossen? Als iedereen op de redactie geconcentreerd bezig is? In veel van die gevallen zal je geneigd zijn te zeggen: ja, dan is het stil. Terwijl er meestal nog vrij veel omgevingsgeluid aanwezig is. De computer bijvoorbeeld, of de vogels die fluiten, voorbijrazend verkeer op de achtergrond. We zijn zo gewend geraakt aan het geruis op de achtergrond dat we het nauwelijks opmerken. Tenzij plotsklaps die ene printer letterlijk de geest geeft en een stilte de ruimte vult. Dan slaken we een zucht van verlichting en worden we ons bewust van het lawaai dat zo'n machine produceert

Dan pas beseffen we ook de waarde van stilte. Hoe deugd het kan doen, wanneer al dat storende geluid is verdwenen. We focussen heel vaak op het lawaai. Van vliegtuigen, auto's, joelende kinderen, popconcerten... Tegelijkertijd vergeten we dat er ondanks al dat geluid nog heel wat stille plekken zijn. Gebieden, plaatsen en oorden die uitnodigen tot stilte. En we vergeten zo vaak dat we die stilte nodig hebben om bezig te kunnen zijn en blijven.

Precies dat wil deze campagne bereiken: dat je je bewust wordt van de waarde van stilte, rust en ruimte. Het klinkt gek maar in dat kader worden er allerlei activiteiten georganiseerd op verschillende locaties.

In het Kempen-Broek, bijvoorbeeld. Daar brengt Popcorn een grensvertelling in open lucht. Het is erg stil aan die grenspost, zo stil dat de tijd er misschien wel stilstaat. Een verkenner van Kempen-Broek neemt je mee voor een herbronningsactiviteit en het gebied krijgt officieel het kwaliteitslabel 'stiltegebied'.

In Bornem, een van de weinige plaatsen in Vlaanderen met een erkend stiltegebied, word je uitgenodigd voor een intens stille voormiddag in de Bernardusabdij. Op het programma staan een ochtendwandeling door het abdijdomein, een ontbijt in stilte in de eetzaal van de abdij, een rondleiding in de abdijbibliotheek en het boekbindersatelier en schrijven rond stilte in het scriptorium. Vooraf inschrijven is wel nodig!

Een van de initiatiefnemers van het project 'Cult-uur van de stilte' is de Stichting Waerbeke. Inspirerende teksten en meer activiteiten vind je op hun website.

Lees meer over: