Cartoonfestival

16/07/13 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

Bron: Knack Weekend

Zomertip 9: heerlijk gul lachen met cartoons van overal en nostalgisch verwijlen bij 'Liefde is...'.

Cartoonfestival

Een hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips voor een zonnige zomer dicht bij huis. En omdat niets zo heerlijk is als samen lachen, raden we u graag het Cartoonfestival in Knokke-Heist aan.

Traditionele basis van dit Festival is de internationale cartoonwedstrijd 'Gouden Hoed'. Dit jaar namen liefst 778 cartoonisten uit 67 landen hieraan deel. Zij zonden samen 1978 spotprenten in, waarvan 1253 digitale en 725 op papier. Een hele klus dus voor de jury om hieruit drie winnaars te selecteren. Maar ze slaagden er wel in: Spiro Radulovic (Servië) won de Gouden Hoed, Nikola Hendrickx (België) kreeg de Zilveren Hoed en de Bronzen Hoed ging naar Victor Crudu (Moldavië).

Maar daarnaast brengt het Cartoonfestival ook een hommage aan Kim Casali, de geestelijke moeder van het 'Liefde is...'-koppeltje. Nooit eerder kregen deze iconische figuurtjes een tentoonstelling. Een primeur dus!

Het verhaal achter het koppeltje spreekt dan ook tot de verbeelding. De Nieuw-Zeelandse Kim Grove is smoorverliefd op de Italiaan Roberto Casali. Kim stuurde hem echter geen lange liefdesbrieven. Zij balde haar verliefdheid in een tekening ondersteund door een kernachtige liefdesfrase. Kattenbelletjes die oorspronkelijk alleen tussen Kim en Roberto circuleerden. Tot de Los Angeles Times in de jaren '70 gecharmeerd werd door deze herkenbare liefdesverklaringen. Kims liefdeskrabbels groeiden uit tot een wereldwijd fenomeen - plakboeken vol werden er verzameld - en werden een deel van het collectief geheugen.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Kim en Roberto op een unieke manier. Via verschillende zalen kom je terecht in hun leefwereld en ontdek je hoe het 'Liefde is...'-koppeltje ontstaat en hoe het uitgroeit tot een wereldwijd succes. Van het eerste postkaartje tot duizenden 'Liefde is...' merchandising items. De volledige tentoonstelling kwam tot stand dankzij de nauwe samenwerking met Stefano Casali, de zoon van Kim.

Het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist loopt nog tot 15 september. Alle praktische informatie vindt u op de website www.cartoonfestival.be.

Lees meer over: