Carolus V

04/06/14 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Bron: Knack Weekend

VisitBrussels focust deze zomer op de figuur van Keizer Karel.

Carolus V

© Brussels International Tourism & Congress

VisitBrussels heeft samen met een aantal partners een toeristisch programma uitgewerkt rond de figuur van Keizer Karel en zijn tijd. Geboren in 1500 werd hij grootgebracht aan het Hof van Savoye (Mechelen) bij zijn tante Margaretha van Oostenrijk die toen landvoogdes van de Nederlanden was.

Zijn regeerperiode begon in 1515 en zou duren tot in 1555. Hij bracht het merendeel van zijn tijd in Brussel door, dat hij tot machtscentrum van zijn onmetelijke rijk maakte. In de aula van zijn Brusselse paleis kondigde hij ook zijn aftreden aan ten gunste van zijn zoon Filips II.

Het uitgebreide programma omvat onder meer enkele thematische rondleidingen in die delen van de stad die te maken hebben met Keizer Karel. Op 28 juni is dat het zestiende-eeuwse Brussel en Keizer Karel - De Coudenberg (Fr), en op 29 juni verkent men de omgeving van de Hallepoort (Fr.). Op 15 juni is er een Nederlandstalige rondleiding rond het thema 'Keizer Karel en drie sterke vrouwen op de Coudenberg'. Jammer eigenlijk dat alle rondleidingen slechts in één taal worden gegeven.

Wie meer houdt van geschiedenis kan deelnemen aan een van de historische nocturnes in de ruïnes van het paleis van Brussel: 'Cultuur, vieringen en politiek in Brussel onder het bewind van Keizer Karel' (5 juni, Nl. en Fr.) en 'Magaretha van Oostenrijk: verleden, heden en toekomst van Keizer Karel (12 juni, Nl. en Fr.).

Bijzonder wordt ongetwijfeld de muzikale nocturne met een uitvoering van enkele liederen uit het 'Liedboek van Margaretha van Oostenrijk' (24 juni).

Gezinnen met kinderen kunnen nog de hele zomer op zoek gaan naar de schat van het Gulden Vlies in de ondergrondse overblijfselen van het voormalige paleis van Brussel (voor kinderen van 5 tot 8 jaar, van 28 juni tot 31 augustus).

En last but not least: van 1 tot 3 juli is het feest in Brussel. Op dinsdag en donderdag gaat de Brusselse Ommegangstoet uit, een optocht die in 1549 door Keizer Karel en zijn zoon Filips II werd georganiseerd. Meer dan 1400 figuranten gaan de uitdaging aan om een volledige historische periode opnieuw tot leven te brengen: muzikanten, zangers, dansers, ruiters, wachters in uniform, vaandeldragers, deelnemers in kleding uit die tijd...

In de nabijheid van de Grote Markt wordt ook een middeleeuwse markt georganiseerd met handelaars en ambachtslui die producten uit een andere tijd aanbieden. En enkele lanen van het Warandepark worden omgetoverd tot een middeleeuws dorp. Ridders en valkeniers zullen er hun opwachting maken. En wie zich een 'Culinair Paspoort' aanschaft kan deelnemen aan een exquise degustatie van streekgebonden recepten.

Voor de meeste van deze activiteiten moet je vooraf reserveren! Alle praktische informatie vind je op de website van VisitBrussels

Lees meer over: