Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

14/05/16 om 16:37 - Bijgewerkt op 17/05/16 om 09:07

Bokaal is een concept dat eten en drinken serveert in, jawel, een bokaal. Nest sprak met Guus van Zon, kok achter Bokaal, die je dit weekend drie keer terugvindt in de Schorre in Boom.

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

Vorig jaar april gaf sterrenchef Guus van Zon zijn carrière als chef op om met iets nieuws te beginnen. "Ik was klaar met dat wereldje, maar wilde wel blijven koken. Ik volgde wat trendwatchers op internet, en zo botste ik op het 'food in a jar' principe dat in Amerika enorm populair is," vertelt hij. Samen met twee vrienden besloot hij het concept te vertalen naar ons land, en zo ontstond Bokaal. "Bij een try-out bij vrienden, sloeg het concept eigenlijk meteen aan," vertelt Guus. Vrij kort daarna organiseerden ze hun eerste Pinkster picknick en al snel volgde een zomerbar en een pop-up café.

ETEN UIT EEN BOKAAL

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

© GF

"Je kan eigenlijk alles eten uit een bokaal, zolang je geen mes nodig hebt. Videetjes bij vol-au-vent vervangen wij bijvoorbeeld door broodsticks. Alles moet in de bokaal passen," aldus Guus. Behalve vol-au-vent, serveren ze ook chili con carné, stoofvlees of zelfs chocolade mousse in hun bokalen. "Mijn favoriet is de chili con carné, het is een gerecht dat me doet denken aan festivals. Een zonnetje, een bokaal vol lekker eten en een vrolijke sfeer."

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

© GF

De zelfgemaakte limonades van Bokaal vallen ook in de smaak. Je kan de limonades zo drinken, maar je kan er ook een cocktail van maken. "Onze tropical world is bijvoorbeeld erg lekker met gin. Het idee was eigenlijk een limonade te maken waarin van ieder continent 1 ingrediënt verwerkt zit. Geïnspireerd op Tomorrowland, dat hier ook plaarsvindt," vertelt Guus.

WEEKEND IN DE SCHORRE

Zondag 15 mei organiseren ze een picknick en BBQ, en op maandag 16 mei kan je ze vinden op de Planten- en Ambachtendag, allemaal in de Schorre in Boom. "De picknick start zondag om 10 uur en je kan er salades eten uit bokalen, maar verder is het als een gewone brunch. De barbecue 's avonds is eigenlijk een braai, een Zuid-Afrikaans principe waarbij je vlees heel traag bakt. Hier moet alles zo snel gaan. Het principe van een braai is: ontspan en geniet," aldus Guus. Zelf begon Guus met Bokaal in een foodtruck op creatieve marktjes, dit jaar wouden ze zelf ook zo'n markt organiseren. "De Craft Bazaar is eigenlijk een verjonging van de Ambachtendag, het zijn de ambachten van morgen die hun creaties komen tonen" vertelt Guus.

Ondertussen werkt Guus fulltime voor Bokaal, en deze zomer staan ze op verschillende festivals en zomerbars. "We willen vooral doorgaan met wat we bezig zijn" concludeert Guus tot slot.

PRAKTISCH

Zondag 15 mei kan je de Bokaal Pinksterpicknick bijwonen op het Vlinderplein in de Schorre in Boom. Geniet er van 12 tot 16 uur van verrassende cocktails, frisse limonades, verse broodjes en lekkere salades.

Info: Je dient je op voorhand in te schrijven bij info@bokaal.be (20 euro per persoon).

Diezelfde zondag kan je 's avonds genieten van een echte Braai. Een Zuid-Afrikaanse variant van wat wij BBQ noemen. Alleen is deze iets meer gefocust op het vlees- en vis gebeuren. En er wordt meer tijd gemaakt om er met zijn allen samen van te genieten. Geniet voor 35 euro per persoon van de verrassende gerechten zoals in hooi gegaard buikspek en eigen bereide worsten.

Info: Inschrijven doe je via info@bokaal.be en je kan er terecht van 17 tot 22 uur.

Maandag 16 mei vindt er in diezelfde Schorre de Planten- en Ambachtendag plaats. Deze reuze markt verkoopt niet enkel planten en bloemen, je kan er ook geurende kruiden, biologische producten, ambachtelijk lekkers en handgemaakte accessoires vinden. Ga ook zelf aan de slag op de Craft Bazaar, een bruisend plein waar je ook kan genieten van lekkere gerechten en limonades van Bokaal. Behalve zelf leren mandala's weven of groenten en kruiden kweken in bloempotten, tonen jonge, lokale en vernieuwende designers op de Craft Bazaar hun eigen ontworpen meubels, mode, juwelen en grafische werken. Een feest voor hedendaagse ambachten!

P.s. wie met de fiets komt, krijgt er een leuk gadget bovenop!

Info: inkom: van 10 tot 17 uur. 2 euro per persoon, per workshop betaal je 5 euro. www.deschorre.be

Info: adres: De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom,

www.bokaal.be, www.braai.bokaal.be

Hanne De Groodt

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

Bokaal: heerlijke en eerlijke keuken

Onze partners