Boekenpauw voor Anton

31/03/14 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Bron: Knack Weekend

Nest-medewerker Anton Van Hertbruggen sleept de Boekenpauw in de wacht voor zijn eerste prentenboek.

Boekenpauw voor Anton

Je hebt zijn tekeningen ongetwijfeld al in Nest gezien: Anton Van Hertbruggen maakt (onder meer) de illustraties bij onze rubriek 'groentjes'. Vorig jaar maakte Anton, die in 2012 afstudeerde, ook zijn debuut met een grandioos prentenboek: 'Het hondje dat Nino niet had' was zijn masterproject en vertelt het aandoenlijke verhaal van Nino en zijn ingebeelde dierenvriendje.

Anton maakte meeslepende tekeningen die veel meer suggereren dan de tekst Edward van de Vendel kan vertellen. In een heel eigen stijl brengt hij een hele wereld tot leven. Een debuut dat niet onopgemerkt voorbijging en nu ook werd bekroond met de Boekenpauw 2014.

Uit het jury-rapport:

"Iets tekenen wat er niet is... het is geen evidente opdracht maar toch slaagt Anton Van Hertbruggen erin om met zijn illustraties de tekst van Edward van de Vendel in dit boek op overtuigende wijze tot leven te brengen. Hij geeft niet alleen gestalte aan Nino's denkbeeldige hondje, maar ook aan Nino's eenzaamheid en het gemis van zijn papa.

De tekeningen intrigeren, ze nodigen uit om te kijken en nog eens -beter- te kijken. Een speelgoedvliegtuigje op een oprit, brieven die uit een brievenbus dwarrelen, de prachtige wilde dieren op het eind van het verhaal,... Ze tonen allemaal het talent van de tekenaar.

Met warme kleuren, rake observaties en gevarieerde composities weet Anton Van Hertbruggen het gevoelsleven van Nino op een poëtische manier uit te beelden."

Voor uitgeverij De Eenhoorn is dit het tiende boek dat met een Boekenpauw wordt bekroond. 'Het hondje dat Nino niet had' blijkt ook internationaal aan te slaan en is inmiddels ook vertaald in het Frans, Engels (VS), Chinees en Deens.