Actiedag Trage Wegen

21/10/11 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Bron: Knack Weekend

De Dag van de Trage Weg is een actieweekend voor iedereen die Trage Wegen belangrijk vindt.

Onder het motto 'Baan jezelf een weg' organiseert de vzw Trage Wegen een actieweekend. Verenigingen, organisaties en gemeentebesturen slaan de handen in elkaar om wandel- en fietspaden (terug) toegankelijk te maken. Daarnaast wil men zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang van dergelijke paden. Ze zijn veiliger voor wie zich niet-gemotoriseerd moet of wil verplaatsen en ze zijn ideaal om van de rust en een stukje natuur te genieten. Ook de natuur zelf profiteert mee: niet zelden vormen deze paden een ecologische verbinding tussen grotere stukken groen of zijn ze zelfs een verblijfplaats voor een uiteenlopende flora en fauna. Toch blijven ze dikwijls verstoken van het nodige onderhoud of ze worden gewoonweg verhard tot een 'snelle' weg. Precies daarom worden er dit weekend (22-23/10) allerlei acties georganiseerd op verschillende plekken in Vlaanderen.

Op verschillende plaatsen grijpt men de actiedag aan om de bestaande trage wegen een onderhoudsbeurt te geven. Dat is onder meer het geval in Dendermonde, Waasmunster en Zele. Laarne maakt twee wegels vrij die door landbouwgewassen ontoegankelijk werden. Ook in Baarle-Hertog werd een oude, grensoverschrijdende buurtweg weer in ere hersteld.

Verder zijn er tientallen wandelingen waaraan u kunt deelnemen en waarbij zowel oude wegels worden herontdekt als nieuwe paden verkend. Een volledig overzicht van de activiteiten vindt u op de website van de vzw Trage Wegen.

Lees meer over: