7 x West-Vlaanderen

28/03/13 om 20:26 - Bijgewerkt om 20:26

Bron: Knack Weekend

Voor wie enkele dagen in de provincie West-Vlaanderen vertoeft: 7 zaken die u niet mag missen!

7 x West-Vlaanderen

© Marc Slootmaekers

Lekkers uit de zee

1/ Hoewel u zelf niet mag op het strand, krijgt u dit jaar toch de kans om te genieten van een barbecue in het zand. Dat heeft alles te maken met de nieuwe campagne 'Zee van Smaak' waarmee Westtoer uw aandacht vraagt voor de kustgastronomie. In het kader daarvan worden namelijk enkele exclusieve barbecues georganiseerd op drie unieke locaties: strandclub Windekind in Oostduinkerke, beachclub Twins in Bredene en beachclub Anemos in Heist. Chefkok van dienst is Stéphane Buyens van Le Fox (**), bijgestaan door de Hotelschool Ter Duinen. Hij serveert telkens een exclusieve barbecue met verse Noordzeeproducten. Het aantal plaatsen per barbecue is beperkt. Reserveren is een must en kan vanaf begin mei. Deelnemen kost 49 euro/per persoon (inclusief zomercocktail en twee glazen wijn). Data: do 30/05, vr 31/05 en za 01/06 in Oostduinkerke, do 06/06, vr 07/06 en za 08/06 in Bredene, do 13/06, vr 14/06 en za 15/06 in Heist. Info en reserveren: www.zeevansmaak.be.

2/ Oostende plaatst de hele zomer lang 'vis' op de voorgrond met de campagne 'A l'Ostendaise'. Aftrap wordt gegeven tijdens het weekend van 28 tot 30 juni: dan gaan de Oostendse chef-koks Floris Panckoucke en David Servranckx live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee. Verder kunt u drie maanden lang (tot 30 september) proeven van allerlei smaakvolle evenementen. Zo staan er maritieme wandelingen op het programma waarbij u de Oostendse gastronomie ontdekt, maar dan wel gezien door de ogen van een gepassioneerde visser. Verder zijn er 21 restaurants waar men extra creatief kookt met verschillende vissoorten en een speciaal vismenu op de kaart zet. Op bepaalde dagen schuift de visser zelf mee aan tafel aan en vertelt over zijn boeiend leven op zee en de typische Noordzeevis. A l'Ostendaise is een initiatief van Toerisme Oostende en SDVO (Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling). Info: www.visitoostende.be.

Iedereen Flandrien

Er is maar één Ronde van Vlaanderen en laat die dit jaar zijn honderdste verjaardag vieren. U zal het geweten hebben! In alle Vlaamse provincies wordt er op een of andere manier aandacht aan besteed. In West-Vlaanderen gebeurt dat onder het motto 'Iedereen Flandrien'. Niet alleen wordt in verschillende tentoonstellingen gefocust op de helden van toen (o.a. Eric Leman en Tom Simpson in Roeselare, Briek Schotte in Waregem), u wordt ook vriendelijk uitgenodigd zelf op uw stalen ros te springen. Zes nieuwe fietsroutes met vertrek in Roeselare, Waregem, Bossuit, Tielt, Torhout en Gistel, belichten elk een thema over het leven van de renners of de wielercultuur: tragiek en triomf, voeding en training, outfit, rennersloon, oerflandriens en koersfietsen. Alle info vindt u op de website.

Het historische Brugge

Brugge is een van die steden waar je het verleden nog kan proeven. Letterlijk en figuurlijk. Veel gebouwen dateren uit de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw. Andere uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Ze zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en ze worden gekoesterd. Nieuwe projecten - zoals bijvoorbeeld het moderne concertgebouw op het Zand - roepen steevast controverse op. Onlangs kreeg de stad er een attractie bij: het Historium, waar u als bezoeker wordt ondergedompeld in het Brugge van 1435.

www.brugge.be en www.historium.be

Kerkhoven Wereldoorlog I

In 2014 wordt het begin van de Eerste Wereldoorlog uitvoerig herdacht. Maar u hoeft niet tot dan te wachten om een bezoek te brengen aan een van de vele soldatenkerhoven in de Westhoek. Weinig sites zijn in al hun eenvoud zo verpletterend ontroerend als deze. Westtoer ontwikkelt trouwens zes nieuwe autoroutes met WOI als rode draad. Drie ervan zijn intussen al beschikbaar: Ypres Salient en IJzerfront. Op de speciale website vindt u naast een overzicht van de evenementen die op stapel staan ook tips en suggesties om in het spoor van WOI de Westhoek te verkennen.

Garnaalvissers te paard

Hoewel het geen commerciële bezigheid meer is, blijven de garnaalvissers te paard een belevenis. De wind voelen in je haren, het geluid van de zee, de geur van het strand. En die die grote boerenpaarden die gepakt met twee grote manden en een sleepnet achter zich door de branding 'ploegen'. De meeuwen kennen het spektakel en zijn er als de kippen bij om weggeworpen krabben en kleine visjes weg te kapen. Wie dit nog nooit heeft meegemaakt, moet toch eens gaan kijken. De exacte data en uren kunt u opvragen bij de Toeristische Dienst van Koksijde-Oostduinkerke.

Beeldenpark aan zee

Vier keer al werd aan de Belgische kust de kunsttriënnale Beaufort georganiseerd. Met als resultaat dat 26 werken een permanente plek verwierven in het kustlandschap. Sommige zijn terug te vinden op de plaats waar ze oorspronkelijk voor gemaakt zijn, andere hebben een nieuwe thuishaven gekregen. Op de site vindt u een overzicht hiervan.

Info: www.beeldenpark.beaufort04.be

Duinreservaten

Hoewel heel veel van de oorspronkelijke duinen opgeofferd is aan villa's en appartementsblokken, bevat de kustlijn enkele pareltjes van natuur. Van de Westhoekduinen in De Panne over de Doornpanne (Koksijde) en De Fonteintjes (Blankenberge) tot het Zwin in Knokke. Zowat overal kunt u op eigen houtje de natuur in trekken of deelnemen aan een van de begeleide wandelingen. Informatie vindt u bij de plaatselijke toeristische diensten of bij natuurverenigingen als Natuurpunt.