7 x Antwerpen

02/07/13 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Bron: Knack Weekend

Voor wie de provincie Antwerpen wil ontdekken: 7 tips om te doen en te beleven.

7 x Antwerpen

Kalmthoutse heide Boven de stad Antwerpen vind je een van de grootste en oudste natuurreservaten van Vlaanderen. Het 1150 hectare grote domein werd twee jaar geleden gedeeltelijk verwoest door een heidebrand. Maar inmiddels is de natuur zich langzaam aan het herstellen. Het is een blijft een uniek gebied waar het heerlijk toeven is. Verschillende bewegwijzerde wandelpaden leiden je door een mozaïek van natte heide, open zand, vennen en bossen. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. In het bezoekerscentrum De Vroente vind je naast informatie over het gebied ook wandel- en fietskaarten. Info: www.devroente.be.

Groendomeinen

De provincie telt enkele fraaie groendomeinen. Daaronder enkele heel bekende als het Zilvermeer, de Nekker, de Schorre en het Arboretum van Kalmthout; maar ook minder bekende domeinen: het Vrieselhof (Ranst), het Broek De Naeyer (Willebroek), het Vrijbroekpark (Mechelen) de Hoge Mouw (Kasterlee), de Averegten (Heist-op-den-Berg), het kasteeldomein d'Ursel (Hingene), de Kesselse Heide ... Elk domein heeft zo zijn eigenheid: het ene is eerder een sportpark, het andere is een grote tuin of een speelbos. Om het u iets makkelijker te maken heeft de provincie alle domeinen gebundeld in de brochure-box 'Even weg!'. Je vindt daarin een overzicht en een beschrijving van elk domein. U kunt de box online bestellen via de website www.provant.be/vrije_tijd/domeinen/

Stoomtrein

De Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief (BVS) trachten historische materieel van de Belgische Spoorwegen te bewaren en te restaureren. En als het kan ook nog te laten rijden. Zoals op de Stoomspoorlijn Dendermonde Puurs. Elke zondag van juli, augustus en september spoort de stoomtrein van Baasrode naar Puurs en omgekeerd.

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli organiseert de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs de zevende editie van Scheldeland in Stoom. Twee dagen waarop je kunt kennismaken met alle facetten van stoomkracht. Alle praktische informatie - tarieven en uurregelingen - vind je op de website www.stoomtrein.be.

Hanswijkcavalcade en Mechelse Ommegang

Op 25 augustus en 1 september trekken de historische Hanswijkcavalcade en Mechelse Ommegang door de straten van de stad. Het ontstaan ervan is te zoeken in de Middeleeuwse processies, maar in 1738 werden beide optochten aan elkaar gekoppeld en vanaf dat moment trekken ze om de 25 jaar door Mechelen. Deze editie besteedt extra aandacht aan de Mechelse Ommegang. Niet alleen werden de verschillende onderdelen zorgvuldig hersteld en gerestaureerd, de Mechelse reuzenfamilie werd uitgebreid met twee nieuwe reuzenkinderen en verdwenen stukken - de draak, de walvis en de eenhoorn - werden opnieuw tot leven gewekt. Alle praktische info vindt u op de website www.cavalcade.be.

In het spoor van de kleidabbers

De Kleidabbersroute is de vierde themalus die Toerisme Provincie Antwerpen dit jaar vernieuwt. Het traject voert u naar een bijzonder stukje Kempense geschiedenis. Want net als de Rupelstreek kennen ook de Antwerpse Kempen een steenbakkersverleden. Na de aanleg van het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in 1866 verrezen op de oevers in Beerse, Brecht en Rijkevorsel immers talloze steenbakkerijen. De kleiwinning en de baksteenproductie gebeurden aanvankelijk op ambachtelijke wijze, nadien volgens een steeds meer geïndustrialiseerd proces.In de fietslus komen alle facetten van de baksteenindustrie aan bod: het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, een voormalige steenbakkerij, imposante bakstenen gebouwen zoals de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts en de putten waarin de kleidabbers ooit zwoegden. Na 1960 bleven die kleiputten vaak decennialang onaangeroerd. De natuur kreeg er vrij spel, wat resulteerde in enkele uitzonderlijke groengebieden zoals Blakheide, Klokkeven of Kooldries/Hoofsweer. Goed voor enkele aantrekkelijke haltes en picknickplekjes tijdens je trip. De flyer van deze fietsroute kun je downloaden van de website www.antwerpsekempen.be.

Abdij van Postel

Een klassieker misschien, maar de norbertijnerabdij van Postel, gelegen te midden van de bossen, is een bezoek meer dan waard. De abdij beschikt over een eigen kaasmakerij waar de Postelse abdijkaas en de Raphaëlkaas worden gemaakt. Verder houden de paters houden zich ook bezig met de teelt en de verwerking van medicinale kruiden, o.m. van ginseng. De verschillende abdijproducten, ook abdijbrood en Postelbier, zijn verkrijgbaar in het winkeltje aan de toegangspoort. Maar bovenal is de abdij een ideaal vertrekpunt voor een fikse wandeling door de groene omgeving. Postel is te vinden op de het wandelknoopuntennetwerk Kempense Meren. Info: www.antwerpsekempen.be.

Red Star Line Museum

Iets om naar uit te kijken: dit gloednieuwe museum in de historische loodsen van de Red Star Line rederij opent pas eind september (28 september om precies te zijn) de deuren, maar het belooft een stukje boeiende migratiegeschiedenis bloot te leggen. Met hun hele hebben en houden in enkele koffers namen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot van Europa naar Amerika. De nieuwe wereld was het beloofde land voor wie zoekt naar geluk en een beter bestaan. De VS en Canada begonnen voor heel veel mensen in een havenloods in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 brachten de oceaanstomers van de Red Star Line meer dan 2 miljoen landverhuizers en gelukszoekers naar de overkant en terug.