5 x Oost-Vlaanderen

14/05/13 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Bron: Knack Weekend

Voor wie richting Oost-Vlaanderen gaat: vijf dingen om te doen en de provincie te ontdekken!

5 x Oost-Vlaanderen

100 jaar Ronde van Vlaanderen

Ter gelegenheid van deze honderdste verjaardag zijn rond de Ronde allerlei evenementen en activiteiten opgezet. Speciale fietsroutes, een kunstproject, een klank- en lichtspektakel, een culinaire Retro Ronde en, misschien wel het hoogtepunt, een Ronde 100 Classic die u de kans biedt het oorspronkelijke parcours te rijden, volledig of gedeeltelijk. Een eerbewijs aan deze wielerklassieker door alle fietsende Vlamingen. We zetten heel kort enkele dingen op een rij.

In het bezoekerscentrum van de Ronde van Vlaanderen (CRVV) in Oudenaarde kunt u een stukje van die Vlaamse wielergeschiedenis herbeleven. Bovendien is het de uitvalsbasis voor verschillende fietsroutes die geïnspireerd zijn op de honderdjarige wedstrijd. De Ronde van Vlaanderen fietslussen die van hieruit vertrekken werden dit jaar vernieuwd. Bij het fietsen op de Paddestraat, de Muur, de Kruisberg en de Koppenberg kunt u via een nieuw tijdsregistratiesysteem uw tijd meedelen en vergelijken met die van uw vrienden en favoriete wielerhelden via sociale media.

Muur & Mythe is een klank- en lichtspektakel met als decor de Oudenberg. De fameuze Muur van Geraardsbergen die eroverheen loopt is al sinds 1950 onderdeel van de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar werd dit stukje van he traject met veel controverse uit het parcours verwijderd. Het klank- en lichtspel op 23, 24 en 25 mei zal worden opgeluisterd met livemuziek, videobeelden, sfeergeluid en woordperformances.

De Retro Ronde van Vlaanderen is een kleurrijk culinair fietsevenement. De tocht wordt gereden op historische fietsen en in vintage koerskledij van vóór 1987. De Retro Ronde is een rit van 40, 70 of 100 kilometer door de Vlaamse Ardennen. Onderweg kunnen de deelnemers genieten van verschillende streekproducten. Op zaterdag 25 mei kunt u ook al in Oudenaarde terecht voor een wielerrommelmarkt, de verkiezing van de charmantste retroronderenner, een retro-criteriumrace en een Retro Dansant...

De Ronde 100 Classic, onder peterschap van Eddy Merckx en Johan Museeuw, volgt het oorspronkelijke parcours uit 1913. Dat parcours is maar liefst 324 kilometer lang en vertrekt vanuit Gent. De deelnemers kunnen ook kiezen voor een route van 162 of 100 km. Aan het einde van deze ronde is een groot evenement gepland waar talrijke voormalige winnaars en wielerhelden hun opwachting zullen maken.

Paalkamperen

Waarom zouden we niet nog eens gaan kamperen? Maar dan écht kamperen, op zoek naar stilte, te midden van de natuur, op een goedgekozen open plek, aan de rand van het bos en met watervoorziening. Wild kamperen is in ons land verboden, maar sedert enkele jaren is 'paalkamperen' wel mogelijk. Paalkamperen is een beperkte vorm van wildkamperen: je zet je tentje gratis in een straal van 10 meter rondom een paal of waterpomp. Sedert enkele maanden zijn er nu ook twee dergelijke bivakplaatsen in de Vlaamse Ardennen: Muziekbos, op de rand van een oude zandgroeve, recent volledig heringericht door Agentschap voor Natuur & Bos, en Spettekraai in Zingem, gelegen in een oude Scheldemeander. Beide plekken zijn een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Praktische info vindt u op de website www.paalkamperen.be.

Proef de Vlaamse Ardennen

De Proef de Vlaamse Ardennen routes zijn drie routes op het fietsnetwerk en één route op het wandelnetwerk die opgebouwd werden rond een culinair thema eigen aan de Vlaamse Ardennen: Zoete hoeve, Water, Oud Bruin en Picknick. De routes laten je kennis maken met Vlaanderens Mooiste Landschap en wijzen je ook de weg naar leuke horecazaken en streek- en hoeveproducenten om te genieten van heerlijke streekproducten. Mattentaarten, hoeve-ijs, waterkers, jenever, koffie ... de mogelijkheden zijn talrijk in de Vlaamse Ardennen. De routes werden gebundeld in een gratis brochure met uitleg over de typische streekproducten, kaartjes met de route en met aanduiding van waar je van streekproducten kan genieten. De brochure is onder meer verkrijgbaar bij de grotere toeristische infokantoren van de Vlaamse Ardennen en bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Je kan de brochure ook lezen en de routes downloaden op de website www.proefdevlaamseardennen.be.

Floraliëntocht

Naar aanleiding van de Gentse Floraliën werd in 2010 de Floraliëntocht uitgezet: drie fietslussen met elk een thema (azalea, begonia en boomkwekerij) en in lengte variërend van 27 tot 44 km. Van mei tot september organiseren Toerisme Wetteren en Toerisme Lochristi ook 5 begeleide fietstochten langs de velden van de Floraliëntocht en waarvoor u als individuele fietser kunt inschrijven. Telkens wordt bij een ander bedrijf even halt gehouden om kennis te maken met de sierteelt. Data: 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augusut en 15 september. Vooraf inschrijven is nodig. Praktische info vindt u op de website www.floralientocht.be.

De vlasvelden aan de Leie

Er was een tijd dat Vlaanderen en vooral de Leiestreek een belangrijk centrum was van de vlas- en linnenproductie. En nog steeds wordt er in deze regio vlas geteeld. In juni is het vlas meestal op zijn mooist: dan bloeien de duizenden frêle bloempjes een voor een. Het moment dus om naar deze streek af te zakken voor een fikse wandeling. In de omgeving van Deinze kan je vanaf 6 mei de Vlasroters wandelroute afstappen. Deze bestaat uit vier wandellussen die op elkaar aansluiten en die u voeren langs Oude Leiearmen, maar ook langs de Mandelbeek- en de Vondelbeekvallei. Starten kan in Wontergem, Gottem en Grammene. De kaart is te verkrijgen de VVV Leiestreek en bij Toerisme Oost-Vlaanderen.