5 x antiek

05/10/12 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Bron: Knack Weekend

In oktober en november worden op verschillende plaatsen antiekdagen georganiseerd. Een overzicht.

5 x antiek

BAS, Kunst- en antiekfestival op Brusselse Zavel, 4-6 oktober, 14-20 uur.

De Brusselse Zavel blijft een van de stemmigste buurten van de hoofdstad. Volgende week wordt een bezoek aan de buurt zelfs extra spannend, want van donderdag 4 tot en met zaterdag 6 oktober openen alle belangrijke kunsthandelaren en antiquairs hun deuren. Het aanbod aan kunst, oudheden en vintage is de laatste jaren flink uitgebreid. Naast de traditionele handelaren in glas en decoratieve kunst kwamen er kunstgaleries bij, alsook enkele specialisten van vintage design. Maar Brussel blijft ook het kloppende hart van de handel in etnische kunst uit Afrika en er kwamen verschillende specialisten bij die zich toeleggen op archeologica. Archeologische vondsten uit de Oudheid zijn trouwens weer helemaal in. Hoe breng je een bezoek aan BAS? Heel simpel, je stapt gewoon naar de Zavel, richting Minimenstraat of Regentschapsstraat, en zal er meteen borden opmerken aan de gevels van de deelnemende handelaren die over een plan met het parcours beschikken. Overal word je goed onthaald, niet zelden met een natje en een droogje! (Piet Swimberghe)

Herfstsalon in Deulin, Kasteel van Deulin, 13-14 en 20-21/10, 11-19 uur.

Stéphane en Dominique de Harlez hebben dit jaar twaalf antiquairs met faam uitgenodigd om hun beste vondsten in de verschillende lokalen van het kasteel van Deulin tentoon te stellen. Een unieke gelegenheid om dit historische kasteel te bezoeken.

Antica Namur, 10-18/11, ma-vr 14-19 uur en za-zo 11-19 uur.

Thema van deze jaarlijkse antiekbeurs is 'goud'. Als symbool van prestige en pracht heeft dit metaal in de loop der eeuwen de luister van talrijke kunstwerken, zowel profaan als heilig, kracht bijgezet. Met bijzondere aandacht voor juwelen, decoratie-objecten en oude boeken.

GandaXXI najaarswandeling, centrum Gent, 23-25/11 en 30/11-02/12, 10.30-18 uur.

Naar jaarlijkse traditie organiseren zestien kunst-, antiek- en designhandelaars opendeurdagen in hun galerie. Ze bevinden zich allemaal in het centrum van Gent en voor de gelegenheid is er een route uitgestippeld zodat u alle gelegenheid krijgt om de nieuwste aanwinsten te bewonderen.

ARTA, Antwerpen, 23-25/11 en 30/11-2/12, vr 14-20 uur en za-zo 10-19 uur.

Het parcours ARTA 2012 verbindt 25 dynamische Antwerpse galerieën met uiteenlopende specialiteiten. Zowel antiquairs als galeriehouders van hedendaagse kunst zijn in het programma opgenomen. Voor deze editie van dit opendeurevenement werd bovendien samengewerkt met het onlangs vernieuwde Museum Middelheim.

Onze partners