4 x stadse natuur

24/07/14 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Bron: Knack Weekend

Deze zomer serveren we weer zomertips: fijne en verrassende uitjes dicht bij huis. Deze tips leggen de groene kant van de stad bloot.

4 x stadse natuur

De stad wordt vaak gezien als de grijze vijand van de natuur, maar als we goed kijken, kunnen we in de stad ook groene plekjes ontdekken. Deze zomer staan verschillende activiteiten in het teken van stedelijke natuur. Wij kozen er enkele uit.

De Dijle, levend door Leuven

In Leuven kan je terecht voor een wandeling met de Dijle als groene gids. De tocht neemt je mee op ontdekking door de stad op zoek naar plekjes waar de rivier leven in de stad brengt. Er wordt ook aandacht besteed aan mogelijkheden en initiatieven om meer natuur in de stad te creëren. Je ontdekt Leuven op een originele manier en je leert meer over het belang van stedelijk groen.

Meer info: www.natuurpuntleuven.be.

De groene mysteries van Brussel

Een combinatie van natuurlijke landschappen en architecturale pareltjes kan je ontdekken tijdens een fietstocht doorheen de hoofdstad. Je vertrekt in het dichtbevolkte stadscentrum, maar komt al snel in rustig en onbekend gebied. Al fietsend kom je in gemeenten die doorheen de jaren hun landelijke karakter hebben weten te bewaren en je ontdekt groene plekjes die zelfs voor vele Brusselaars onbekend zijn. De tocht eindigt in de kubistische tuinwijk Cité Moderne.

3/8. Meer info: www.provelo.org.

Het Brussel van Breughel

De gids neemt je mee naar Anderlecht om het natuurreservaat Vogelzang te ontdekken. In dit gebied van moerassen, rietvelden, weiden, boomgaarden en meidoornhagen, vind je het landelijke Brussel terug. Het erg biodiverse reservaat neemt je terug naar de tijd van Pieter Breughel en toont je hoe de omgeving van de hoofdstad er toen moet hebben uitgezien.

17/8. Meer info: www.year-of-flora.be.

Natuurpunt popt up in de Boerentoren

Natuurpunt heeft de begane grond van de Boerentoren omgetoverd tot een pop-up shop. In de groene winkel kan je de Antwerpse natuurgebieden ontdekken, natuurvriendelijke producten kopen of een koffietje drinken. Je kan ook de tentoonstelling bezoeken, de natuur vanuit de hemel ontdekken in de panoramazaal of de photobooth induiken met ree, vos of konikpaard.

Nog tot 31/8. Meer info: www.ontdeknatuur.be.

Onze partners