3 x zilver

06/12/12 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Knack Weekend

Drie tentoonstellingen plaatsen zilverwerk in de kijker.

3 x zilver

© Rob Glastra Fotografie

Schoonhoven Silver Award, Design MuseumGent, nog tot 24/02.

Het Nederlandse Zilvermuseum Schoonhoven reikte dit voorjaar voor de vijfde keer een award uit voor nieuw en monumentaal hedendaags zilverwerk. Voor de editie 2012 ontving het museum liefst 91 inzendingen van zilversmeden, ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld. Een deskundige jury selecteerde 25 deelnemers, uit elf verschillende landen, die hun ontwerp mochten realiseren. Onder hen ook de Belgen Huycke & Wuytens en Helena Schepens. En en ander resulteerde in 22 objecten, die stuk voor stuk speciaal voor deze wedstrijd werden ontworpen en die meedongen naar de prestigieuze Award. Winnaar werd de Griekse zilverkunstenaar Stratos Kantzelis. De jury heeft unaniem de uit ragfijn zilverdraad opgebouwde mannentors "Dressing Forethought" als winnaar gekozen. Het resultaat van deze wedstrijd is nu te bewonderen in Gent: 22 objecten die tonen hoe ontwerpers innovatief met het materiaal omgaan.

Uitgelezen Zilver, Zilvermuseum Sterckshof, Antwerpen, nog tot 03/03.

Aan de hand van een dertigtal thema's wordt een overzicht gegeven van de diversiteit in het gebruik van zilver. Het traditionele tafelzilver, functioneel én decoratief, is bekend. Maar het gebruik van objecten in dit edelmetaal gaat veel verder dan dat. In heel wat andere gebieden van onze leefwereld speelt zilver een belangrijke rol. Precies dat wordt op deze tentoonstelling geïllustreerd. Naast het functionele aspect van bijvoorbeeld tafelzilver, komen onder meer de religieuze, economische, medische en symbolische dimensies aan bod waarbij zilveren objecten betekenis dragen of hun nut bewijzen. De keuze voor deze verschillende contexten maakt dat de thema's zeer uiteenlopend zijn. De reiger dient als sierelement, maar pastei ervan kan ook lekker zijn en decoratief opgediend worden. Het tabaksgebruik stimuleert de ontwikkeling van trendy rookaccessoires. Ciseleren en zwavel maken duidelijk wat technisch kan om zilver te bewerken. Bij de nacht blijkt hoe dit deel van het etmaal inspiratie biedt voor zowel historische pronkstukken als hedendaagse dozen. Een zilveren object hoeft niet altijd nuttig te zijn. Dit wordt bewezen binnen de hedendaagse edelsmeedkunst. Zo schuiven Joris Kuyl en Georges Cuyvers in hun werk de idee van de toegepaste kunsten of het actuele design volledig opzij. Hun creaties zijn unieke voorbeelden van monumentaal zilversmeedwerk als autonoom kunstwerk. Van traditioneel tafelzilver tot autonoom kunstwerk, van sierlijke snuifdoos tot monumentaal wijwatervat. Historische en hedendaagse topstukken uit het Zilvermuseum Sterckshof vertellen het zilververhaal van A tot Z.

De 18{+d}{+e} eeuw, Juwelen en de Vrouw, Château de Seneffe, Seneffe, nog tot 17/02.

Het Museum voor Zilversmeedkunst van de Federatie Wallonië-Brussel, ondergebracht in het Château de Seneffe, bezit een mooie collectie zilverwerk en organiseert regelmatig interessante tentoonstellingen. Dit keer worden 18de-eeuwse sieraden getoond en aan de hand daarvan wordt een beeld geschetst van het sociale leven van de vrouw in de periode van de Verlichting. De collectie is heel uiteenlopend: praaljuwelen voor bals en avondfeesten, sieraden waarmee gevoelens worden uitgedrukt of waarmee naar bepaalde momenten in het leven wordt verwezen, juwelen met een politieke boodschap (koningsgezind of revolutionair), namaakjuwelen (omdat de vrouwen hun diamanten niet mee op reis wilden nemen, bijvoorbeeld, gebruikten ze sieraden vervaardigd van stras), religieus getinte juwelen en juwelen die geïnspireerd zijn door de neoklassieke stijl, die manifest aanwezig is in het kasteel van Seneffe, maar daarnaast ook talrijke accessoires als spelden, uurwerkringen en chatelaines. Sommige van de tentoongestelde juwelen zijn afkomstig uit privé-verzamelingen en worden voor het eerst aan een groot publiek getoond.