25 jaar Open Monumenten

28/08/13 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Bron: Knack Weekend

Op zondag 8 september vindt een feestelijke jubileumeditie van de Vlaamse Open Monumentendag plaats.

25 jaar Open Monumenten

De Vlaamse Open Monumentendag viert feest. Onder de titel 'Het beste van...' gaat dit evenement voor een programma met exclusieve monumenten, toppers uit de rijke Open Monumentendag-geschiedenis of goed voorbeelden van restauraties en herbestemming van monumenten. Het aanbod aan monumenten is bijgevolg heel divers: industriële gebouwen, privéwoningen, kerken, kastelen, molens, ...

Enkele blikvangers:

1/ Synagoge Machsike Hadass (Antwerpen), de hoofsynagoge van de Israëlitisch-chassidische gemeenschap die werd opgetrokken in 1913-14 naar een ontwerp van J. Hofman.

2/ Ook in Antwerpen: een wandeling in het spoor van de architect Renaat Braem.

3/ Het pand Dusk Till Dawn (Mechelen), dat sinds de bouw in 1860 vrijwel onveranderd bleef en na zorgvuldige restauratie is omgevormd tot een b&b.

4/ Kasteel Ordingen (Ordingen, Limburg), waarvan de oudste delen dateren uit de 16de- en 17de eeuw en dat nu wordt gerenoveerd tot hotel.

5/ Commanderie van de Duitse Orde (Voeren), een indrukkend complex met torengebouwen, dat bijna zes eeuwen een hoofdrol speelde in Sint-Pieters-Voeren. De boerderij (1885) dient tot op vandaag als forellenkwekerij.

6/ Speelgoedfabriek Torck (Deinze), een industrieel complex en doolhof, dat een weerspiegeling is van de geschiedenis van het bedrijf. Momenteel staan de gebouwen leeg.

7/ Thermotechnisch Instituut (Heverlee), waar de labaratoria voor werktuigbouwkunde, elektriciteit en thermische machines zijn ondergebracht. De imposante straalmotor en stoomketel worden tijdens practica nog steeds gebruikt.

8/ Geheime tuinenwandeling in Brugge, waarop je een vijftal verrassende privétuinen bezoekt in combinatie met historische panden.

Uiteraard is er nog veel en veel meer te beleven. Maar liefst 196 Vlaamse steden en gemeenten zetten de deuren open van 650 grote en kleine, bekende en minder bekende monumenten - dat zijn er 100 meer dan vorig jaar - en organiseren samen meer dan 440 activiteiten. Op verschillende plaatsen zijn er ook activiteiten voor kinderen en jongeren.

Het volledige programma vindt u op www.openmonumenten.be.

Lees meer over:

Onze partners