10 jaar voor een duurzame samenleving

07/12/11 om 12:51 - Bijgewerkt om 12:51

Bron: Knack Weekend

Natuurpunt jubileert met een feest en een foto/filmtentoonstelling.

Op zaterdag 10 december viert Natuurpunt haar 10de verjaardag met een groot feest in het Gents Universitair Forum. Op die dag opent Chris Steenwegen, de nieuwe directeur van Natuurpunt, de tentoonstelling 'De Wereld vertelt'. Dat is een openluchtproject rond duurzame ontwikkeling met foto's van Lieve Blancquaert, een kortfilm van Joeri Vlekken en foto's rond biodiversiteit van Maarten Jacobs.

De tentoonstelling 'De Wereld vertelt' wil mensen in contact brengen met duurzame ontwikkeling en hen aansporen om samen te werken aan een solidaire en duurzame samenleving. De tentoonstelling vertrekt vanuit verhalen van mensen, die zien dat we op de huidige manier niet meer verder kunnen en daarom kiezen voor duurzame oplossingen. "Met persoonlijke verhalen hoop ik mensen te beroeren. Je moet iemand recht in de ogen kijken en misschien kan je ze dan raken", legt fotografe Lieve Blancquaert uit.

De foto's en verhalen van mensen zijn afgewisseld met foto's van het landschap waarin ze leven en/of werken én van dier- en plantensoorten uit die omgeving. De korte teksten bij de foto's verduidelijken wat de wereld ons te vertellen heeft en hoe we de aarde kunnen koesteren, aldus Natuurpunt.

10 jaar natuur voor iedereen

In december 2001 versmolten de verenigingen Natuurreservaten en De Wielewaal met tot de nieuwe vereniging Natuurpunt om samen te werken aan 'Natuur voor Iedereen' in Vlaanderen. Bij de fusie telde de nieuwe vereniging 47.608 gezinnen, vandaag zijn er 88.000 gezinnen aangesloten bij Natuurpunt. Zo'n 3000 lokale bestuursleden van afdelingen, kernen, werkgroepen en beheerteams vormen de ruggengraat van de vereniging.

Praktisch: De fototentoonstelling staat opgesteld in het Gentse Zuidpark (achterkant administratief centrum en bibliotheek) van zaterdag 10 december 2011 tot en met vrijdag 5 januari 2012. Wegens de grote belangstelling kan niet meer worden ingeschreven voor het feest.

Onze partners