Cadeaus met een verhaal

16/12/14 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:53

Sommige geschenken doen veel meer dan alleen de ontvanger blij maken. Vijf cadeaus met een apart verhaal voor wie het oeverloze consumeren een beetje beu is.

Verschillende hulporganisaties, maar ook grote en kleine bedrijven bieden in deze periode geschenken aan waarmee je niet alleen de ontvanger blij maakt, maar ook andere mensen dichtbij of veraf helpt. Het ene geschenk is al symbolischer dan het andere. Een greep uit het aanbod.

1/ Het geitje van 'Oxfam Pakt Uit' is misschien het bekendste voorbeeld onder de symbolische cadeaus. Je geschenk is eigenlijk een gift: de ontvanger hier krijgt een symbolische kaart, het echte cadeau gaat naar mensen in een van de 92 landen waar Oxfam actief is. Door een cadeau te kiezen, bepaal je mee waar het geld wordt besteed: van kippen (24 euro) over schoolboeken (9 euro) tot een verdeelpunt van drinkbaar water (255 euro). Info: http://www.oxfampaktuit.be.

2/ Unicef doet ongeveer hetzelfde met Happy Pack: je stelt zelf je cadeau - bijvoorbeeld 30 schoolschriftjes (10 euro), een pakket malariatabletten (31 euro) of een pakket met voedingspasta tegen ondervoeding (47 euro) - samen, de producten gaan naar kinderen in nood en jij krijgt een certificaat dat je aan je familie of vrienden kan schenken. Info: http://www.happypack.be

3/ Met de Mum of The World-geurkaars (24,95 euro) steun je het Belgisch project La Vida, dat alleenstaande moeders verder helpt met advies, kleding, meubels en voedsel. Initieatiefneemsters is Griet Vanhees, van de mama-blog 'Mum of the World'. Ze ontwikkelde de kaars in samenwerking met Noé Candles, waar ze ook te bestellen is. Ze geurt naar appel en kaneel en het grootste deel van de opbrengst gaat naar La Vida. Info: http://www.mumoftheworld.com, http://noecandles.com, http://vzwlavida.be.

4/ Gardeco, gespecialiseerd in betaalbare kunstobjecten, ging opnieuw in zee met de Braziliaanse Selma Calheira en haar keramiekatelier Cores da terra. Zij maken de Pinkwin (vanaf 99 euro), die werd ontworpen door Guy Buseyne. Met de productie van de Pinkwin wordt aan tientallen mensen werk verschaft in een zeer arme streek. Info: http://www.gardeco.eu.

5/ De dames van Soroptimist Oudenaarde-Vlaamse Ardennen hebben een tweede kookboek gemaakt: 33 vriendinnen presenteren 99 gerechtjes verdeeld over 11 thema's. Van 'hapjes' en 'kotfood' over 'evergreens' en 'kleine mondjes' tot 'vive la fête' en 'zoete zonde'. Het plezier spat er van af. Mooi extraatje: de opbrengst van het boek gaat naar drie organisaties die fragiele jongeren ondersteunen en begeleiden (De Nisse, M-Brio en vzw Stappen). Allemaal Sorop 2 kost 30 euro en is te verkrijgen bij de leden zelf. Info: AllemaalSorop@gmail.com.

Onze partners