Autoband wordt bijzettafeltje

09/04/15 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:17

Met wat koord en lijm maak je van een afgedankte autoband een kleurrijk bijzettafeltje. Niet moeilijk, wel origineel.

Dit heb je nodig:

1 autoband

zeep en water

plaat in mdf van 6 mm dikte, voldoende groot voor 2 cirkelvormige platen (de grootte is afhankelijk van het formaat van de autoband)

figuurzaag

boormachine en fijne houtboor

schroeven voor hout

universele, transparante lijm en spatel (contactlijm of montagelijm)

spuitbus Purschuim ( polyurethaanschuim) facultatief

koord in verschillende kleuren en diktes

4 wieltjes (in de doe-het-zelfzaak)

matte vernis (facultatief)

Zo maak je het:

Was de band met zeepwater, spoel grondig na met water en laat drogen.

Meet de diameter van de opening van de autoband en tel er 2 cm bij: dit wordt de diameter van de cirkelvormige platen die op de band moeten steunen zodat er geen opening ontstaat tussen de band en de platen. Teken twee cirkels met de juiste diameter op de mdf-plaat.

Snij de cirkels voorzichtig uit met de figuurzaag. Boor aan de rand van de cirkels enkele gaatjes en maak beide platen met enkele schroeven vast aan de autoband. Een onderaan, een bovenaan.

Is er hier en daar toch een klein gaatje tussen de band en de plaat, verdoezel dit dan door op de overgang een stuk koord te lijmen. Eventueel kan deze spatie ook opgevuld worden met Purschuim. Laat goed drogen en snij bij met een mes.

Bekleed eerst de bovenste plaat met koord. Begin bij het middelpunt van de cirkel. Gebruik je contactlijm, werk dan bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde kamer. Maak de cirkel steeds groter en let erop dat die mooi rond blijft. Werk stapsgewijs: lijm enkele omtrekken en laat desnoods een zwaar voorwerp op het koord rusten tot de lijm droog is en het koord stevig vastkleeft. Doe dan het volgende stukje. Varieer met verschillende soorten, diktes en kleuren koord voor een speels effect.

Werk op deze manier de volledige band af om te eindigen aan het middelpunt van de onderkant.

Schroef de vier wieltjes vast aan de onderkant van het tafeltje. Meet hiervoor het middelpunt en duidt de 4 plaatsen aan. De afstand tussen elk wieltje is telkens 30 cm (afhankelijk van de grootte van de band).

Tips

Let erop dat de band vrij stevig is en geen gaten vertoont.

Gebruik transparante lijm, die geen lijmsporen achterlaat.

Door wieltjes onder de tafel te bevestigen wint ze aan handigheid. Je kan ook houten poten gebruiken, of poten recupereren van een oud meubel.

Voor extra bescherming van het tafeltje kan je het afwerking met een matte vernis.

Tekst, foto's en styling Christl Exelmans

Lees meer over: