10 boeken waar de crafter blij van wordt

10/12/14 om 12:50 - Bijgewerkt om 12:50

1/ Klein geluk

Voor Ingrid van Willenswaard ligt geluk in kleine dingen. In appeltaart bijvoorbeeld. En laat dat nu de rode draad zijn in haar nieuwe boek, 'Vive la vie' (Kosmos, 19,99 euro). Opnieuw laat zij zich voor haar knutselprojectjes inspireren door trouvailles. Naamkaartjes van oude postkaarten, bijvoorbeeld. Maar ook gehaakte appeltjes en gebreide balletjes, bloemen van papier en slingers, veel slingers, van papieren jurkjes, gehaakte vlaggetjes of van cadeaupapier. Een boek om blij van te worden en te koesteren voor die donkere dagen.

2/ Poppen maken

In 'Steek-voor-steek. Knuffelzachte poppen' (Manteau, 14,99 euro) legt Jane Bull stap voor stap uit hoe je een schattige pop kan naaien of breien. Compleet met garderobe en de nodige accessoires. Heel fijn om zelf te doen en cadeau te geven, maar heel geschikt voor beginnende naaistertjes of breistertjes.

3/ Tassen

In 'Zo geknipt! 2' (Uitg. Van Halewyck, 24,99 euro) presenteren Riet & Lies een nieuwe ideeën om te maken met de naaimachine. Van heel simpele dingen als een stoffen zak voor Frans brood, over een kimonojurkje voor kleine meisjes tot een T-shirt voor jezelf. Maar vooral ook veel zakken en tassen, in allerlei vormen en maten om boodschappen te doen of allerlei dingen in op te bergen.

4/ Verrassend

Wellicht het verrassendste breiboek dat de afgelopen weken op onze bureaus landde: 'Bosbreisels' (Meander, 17,95 euro) van Stephanie Dosen. Van een muts met hertengewei en een handmof met viooltjes over een Meneer Vos-sjaal en een beregezellige trui, tot een capuchon voor drakenspotters, elfenvleugeltjes en een sjaal met berkenpatroon. Kortom, meer dan twintig patronen met een feeëriek accent.

5/ Daar zit muziek in

Dat je niet per se een dure gitaar, piano of viool moet hebben om muziek te maken, bewijzen Herman Dewit en Rosita Tahon, stichters van 't Kliekske. Plastic flessen, blikken doosjes, trechters en buizen, bekers en pannen, noten en wortels... Letterlijk alles kan dienen om muziek te maken. In 'Muziek met maffe materialen' (Uitg. De Draak, 19,90 euro) toont Dewit hoe je van zogenaamd 'waardeloze' materialen een verrassend goed klinkend instrument kan maken. Grappig en inspirerend.

6/ Stijlvol

'In mijn nopjes' is het tweede boek van Ellen Kegels, drijvende kracht achter LN/Beanies. Behalve met alpacawol werkt ze nu ook met katoen. Dit boekje bevat een reeks patronen per seizoen. Bedsokken voor de winter, baggie beanies in katoen voor de nog frisse lente, een katoenen zonnehoed en bikini in de zomer en een warm vest in de herfst. Mooi en stijlvol, wij blijven vooral fan van haar mooie mutsen.

7/ Kindergarderobe

Ook Griet De Smedt is aan haar tweede boek toe: 'Stof voor durf-het-zelvers 2' (Stichting Kunstboek, 24,95 euro) bevat meer dan twintig patronen voor kinderkleding. Broeken, truien en T-shirts, jassen en uiteraard ook jurkjes. De auteur vertrekt altijd van een basispatroon en vult het aan met de nodige variaties. Al is dat laatste duidelijk makkelijker voor jurkjes dan voor broeken. Een boek vol inspiratie voor de kindergarderobe.

8/ 2 x haken

'Puur haken' (Tirion Creatief, 12,99 euro) is het eerste boek van blogster Maaike van Koert. Het bevat een beetje van alles wat: onderzetters en pannenlappen, kussens en dekens, maar ook sjaals en een mooi vloerkleed. Joke Vermeiren gaat verder op de ingeslagen weg en verzamelde 15 nieuwe amigurumi-patronen in het boek 'Zoomigurumi 3' (Uitg. Van Halewyck, 14,95 euro)

9/ Creatief dagboek

Met 'Art Journaling' (Kosmos, 16,99 euro) wil Marieke Blokland beginners wegwijs maken in de wereld van het creatieve dagboek. Niks-moet-alles-kan luidt het motto. Het belangrijkste advies: begin gewoon. Met dat wat je in huis hebt: een kwast, wat verf, schaar, lijm en papier. Naarmate het boek vordert, maak je kennis met allerlei materialen (gesso, soorten verf en papier, markers en pennen...) en technieken (collage, sjabloneren, stempelen, kaligrafie...). Kortom een boek waarin de basisprincipes van art journaling uit de doeken worden gedaan.

10/ Kleurboek

De hype van dit najaar is ongetwijfeld het Kleurboek voor volwassenen. Je vindt ze in allerlei formaten en met diverse onderwerpen. Wat ons betreft, is dit een van de mooiste: 'Be Inspired' (Lannoo, 14,95 euro) met allemaal patronen van behangpapier van de Nederlandse fabrikant Eijffinger die je naar eigen smaak en goesting kan inkleuren.

Onze partners