Zonnig bloemstuk

10/06/12 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Tijd voor een zomers bloemstuk met vrolijke zonnebloemen.

Weinig bloemen hebben zo'n zomerse en zonnige uitstraling als de zonnebloem, Helianthus annuus. "Ze symboliseren de zomer", lacht Gudrun Cottenier terwijl ze de bloemen uit de emmer haalt. "Er bestaan zoveel soorten, van klein en compact tot hoog en groot. Bovendien zijn ze gemakkelijk te kweken, zelfs op het balkon. De kleine soorten kan je in een bloempot kweken en als je voor de grotere een verloren plekje in de zon uitkiest, heb je er een hele zomer plezier van."

Zonnebloemen in een bloemstuk, dat is weer een heel ander verhaal. Gudrun: "Ik vind ze heel mooi en zonnig, maar ook heel dominant en daardoor moeilijk te combineren met andere bloemen. Maar in een bloemstuk met alleen zonnebloemen gecombineerd met natuurlijk materiaal in hoofdzakelijk bruine tinten komen ze helemaal tot hun recht." Als basis voor dit bloemstuk koos Gudrun een mand, die helemaal gevuld werd met zonnebloemen. Maar niets belet u om hetzelfde te doen met andere bloemen zoals pioenen, duizendschoon en tuinrozen. Of waarom ook niet een combinatie van grote en kleine zonnebloemen?

ZO MAAKTE GUDRUN DEZE CREATIE:

In het mandje legde ze een stuk plastic en een groot blok oasis, volgezogen met water. Tussen het plastic en het mandje stak ze kleine stukjes snoeihout, in dit geval van fruitbomen. Die knoestige takjes geven het mandje een minder strakke look. Om het plastic helemaal te verstoppen, werden rondom rond de gaatjes opgevuld met plat mos.

De zonnebloemen hebben een nacht in een emmer water gestaan, zodat ze volop de gelegenheid hadden om water op te nemen. De stengels werden kort afgesneden en in de oasis geprikt, en wel zo dat de bloemhoofden net boven de takjes uit komen piepen.

DE ZONNEBLOEM ONDER DE LOEP:

Naam: Helianthus annuus.

Familie: de zonnebloem behoort tot de familie van de Asteracae. Het geslacht Helianthus bevat ongeveer vijftig soorten, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Noord-Amerika. Andere komen voor in tropisch Amerika en enkele in Peru en Chili.

Bloei: juli-augustus-september.

Plantplaats: zonnebloemen houden van volle zon, maar ook op een plekje waar maar een halve dag zon komt, doen ze het goed. Geef ze voldoende beschutting en vermijd winderige plaatsen, dat verdragen ze minder goed.

Bodem: Helianthus groeit op elke goed gedraineerde grond.

Hoogte: van 60 cm tot 2 meter, afhankelijk van de variëteit.

Planten: de zonnebloem is een krachtig groeiende plant. Binnen voorzaaien kan vanaf april. Buiten zaaien en uitplanten vanaf mei. De meest bekende soort wordt zo'n twee meter hoog met één enkele grote bloem.

Verzorging: Helianthus is gemakkelijk te kweken vanuit de pitten. Ideaal dus om met kinderen te doen. Hij stelt bovendien weinig eisen. Grote soorten vragen soms wel ondersteuning: plaats een bamboestok naast de stengel opdat deze niet zou knappen door het gewicht van de bloem.

Soorten en variëteiten: er bestaan vele variëteiten. De kleine soorten (bijvoorbeeld: 'Pacino' en 'Little Dorrit') zijn ideaal om in potten te kweken. Hoge soorten staan erg mooi achterin de border of tegen de gevel van het huis. De meeste soorten dragen één bloem, maar er zijn er ook met meerdere bloemen per stengel. In kleur variëren ze van heel licht geel (bijna wit, zoals 'Lemon Queen') tot bruinrood (zoals 'Earthwalker' en 'Chocolat').

Bijzonderheden: de pitten van de Helianthus annuus worden ook gesmaakt door de vogels in uw tuin.

Gebruik: de bloemen van Helianthus zijn geschikt om in bloemstukken te verwerken, maar ook in de vaas staan ze goed. De bladeren en stengels zijn minder interessant.

TIPS VAN GUDRUN:

Pluk de zonnebloemen 's ochtends of 's avonds, niet in de volle zon.

Als u met oasis werkt, laat dan niet alleen die groene blok volzuigen met water, maar geef ook de bloemen de kans om volop water op te nemen (bijvoorbeeld door ze een nacht in een emmer met water te laten rusten).

De houdbaarheid van de zonnebloemen hangt af van de maturiteit van de bloem: let erop dat de bloemblaadjes mooi rond het hart zitten.

Ook mooi in dit bloemstuk zijn zonnebloemen waarin de pitjes al in de bloemhoofden zijn verschenen. Wil u zonnebloemen in een vaas zetten, dan gebruikt u best lauw water.

Tekst: Hilde Verbiest

Foto's: Diane Hendrikx

Onze partners