Zelf maken

23/02/12 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

Snel gemaakt, handig en mooi: een opbergwand voor tuinspullen.

Een verloren stukje wand van een terras, veranda, omheining of garage kan een slimme opberg- en werkplaats worden waarvan u maximaal gebruik maakt. Tal van duurzame en herbruikbare materialen kunnen hierin verwerkt worden.

BENODIGIGDHEDEN

Bij Brico:

* planken in ongeschaafd en geschaafd hout in verschillende breedtes (210 cm x 19 mm x 100 mm, 240 cm x 18 mm x 140 mm, 240 cm x 18 mm x 117 mm, en voor de achterwand en de lat met haakjes 180 cm x 12 mm x 44 mm)

* schroeven met verzonken kop (liefst antisplitschroeven zodat het hout niet barst) van 35 mm x 4 en 40 mm x 4

* houtbeits (dekkende kleurbeits TQ van Xyladecor) in kleur F9.05.70 met de verfmengmachine (vanaf 20,95 euro/1l en vanaf 44 euro/2,5 l)

* wasknijpers

* steunhaken van 15 cm x 15 cm, 4,39 euro/stuk

* grof en fijn schuurpapier (korrel 100 en 400)

* houtlijm

Bij Schleiper:

* ronde beuken staaf van 1 m en 1 cm doorsnee (1,17 euro)

ZO GAAT U TE WERK

De wand

Meet de te bekleden wand en bereken het aantal planken. Planken in verschillende breedtes geven meer speling en zijn gemakkelijker in elkaar te puzzelen.

Bekleed de volle lengte en hoogte van de wand met planken voor een egaal effect.

Laat de planken op maat zagen. Schilder ze met de beits en laat drogen.

Bevestig een aantal horizontale latten tegen de muur. Hierop monteert u de planken. Let erop dat de planken kaarsrecht naast elkaar staan, gebruik hiervoor een waterpas. Bepaal de plaats van de verschillende accessoires en duid ze aan met potlood, gebruik opnieuw een waterpas. Draag bij voorkeur handschoenen: ongeschaafd hout kan nog splinters bevatten.

Lange lat met haakjes

Neem een plank van 12 mm x 44 mm (lengte afhankelijk van de wand). Trek met behulp van een potlood een middenlijn in de lengte en duid om de 10 cm een punt aan. Duid het eerste punt aan op 10 cm van de uiteinden.

Boor een gat door deze punten met dezelfde doorsnee als de ronde staaf (1 cm). Schuur de bootgaten glad met grof en daarna met fijn schuurpapier.

Zaag de ronde lat in stukjes van 5 cm. Schuur de uiteinden glad met fijn schuurpapier. Schilder de plank en de stukjes hout met de beits en laat drogen.

Steek de stukjes/haakjes in de openingen en doe wat extra houtlijm in de boorgaten. Let erop dat de haakjes stevig vastzitten en mooi recht staan. Laat drogen en schroef de lat met hangers op de wand.

Open rek

Zaag 2 plankjes van 20 cm en 2 planken van 60 cm lang uit ongeschaafd hout.

Beschilder de planken aan alle kanten met de houtbeits en laat drogen.

Kleef de wanden aan elkaar met behulp van houtlijm en breng naar wens enkele schroeven aan voor extra stevigheid. Boor hiervoor eerst 2 fijne gaten door het uiteinde van de korte planken.

Bakje

Zaag 2 plankjes van 10 cm en 1 plank van 30 cm. Zaag ook de bodem: 27cm x 10 cm.

Lijm de bodem tegen de lange plank en lijm de 2 korte stukken tegen de zijkanten met behulp van houtlijm. Klem eventueel de gelijmde planken tijdens het drogen vast met een spanklem. Naar wens kunnen extra schroeven aangebracht worden voor nog meer stevigheid. Boor dan de gaatjes voor en schroef vervolgens de planken vast.

Werkblad

Beits de steunhaken.

Zaag 2 planken van 60 x 10 cm en beits ze.

Schroef de steunhaken op de 2 planken (de breedte wordt dus 20 cm).

Schroef het werkblad tegen de wand op werkhoogte (ongeveer 73 cm voor zithoogte, 88 cm hoogte om staand te werken).

Memohouders

Strijk de lange, platte kant van de wasknijpers in met houtlijm en kleef een aantal knijpers op de wand. Plaats de knijpers op gelijke afstand van elkaar. Druk enige tijd goed aan en laat drogen.

Touwhanger

Hang simpelweg een trechter tegen de wand, leg er een opgerold koord in en laat het uiteinde door de trechtermond bengelen. U hoeft het enkel nog maar af te knippen.

TIPS:

Varieer met de breedtes van de planken, dat zorgt voor een speels effect.

Dit principe is geschikt voor verschillende functies en plekken. Het past bijvoorbeeld ook perfect in een inloopkast of in een kleine hal.

Tekst en foto's: Christl Exelmans