Zelf maken: tuinbank

30/07/12 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

Een originele tuinbank met vrolijke kussens en een tafeltje: ze zijn in een wip gemaakt, en voor geen geld!

Zodra de zon schijnt trekken we maar wat graag de tuin in. Mooie tuinmeubelen zijn helaas niet goedkoop, maar voor dit tuinbankje en tafeltje hoeft u geen grote bedragen neer te tellen. En u hoeft ook geen handige Harry te zijn. Een paar planken en balken die u op maat laat zagen, en de rest is kinderspel. Wit oogt altijd zomers en fris. De keuze voor een witte beits en dito kussens was dan ook snel gemaakt. Maar ook kleur hoort bij de zomer: vrolijke kussens in allerlei tinten blauw met een vintage- of retromotiefje doen het altijd goed. Speels, trendy én stijlvol!

Benodigdheden

Voor de tuinbank en het tafeltje

• 5 planken in dennenhout van 1,60 m lang, 11 cm breed en 2 cm dik

• 5 planken in den van 60 cm lang, 11 cm breed en 2 cm dik

• 5 balken in den van 60 cm lang, 5 cm dik en 13 cm hoog

• 25 staalnagels van minimum 3,5 cm en hamer

• Fijn en grof schuurpapier

• Platte, langharige kwast en kleurbeits voor tuinhout, hier Tuinolie van Boss Paints

Voor de kussens

• 3 stukken schuimrubber van 60 x 52 cm en 2 cm dik

• 3 stukken witte katoenen stof van minimum 63 x 55 cm

• 3 stukken witte katoenen stof van minimum 63 x 70 cm

• Oude kussentjes

• Restjes stof in de tinten blauw, met vrolijke vintageprints voor de hoezen. De stoffen moeten in lengte en breedte minimum 3 cm groter zijn dan de kussentjes.

• Naaischaar, naald en draad

ZO GAAT U TE WERK

De tuinbank en het tafeltje

1. Laat de planken en balken op maat zagen in de doe-het-zelfzaak.

2. Schuur elke plank langs de bovenzijde en de zijkanten met grof schuurpapier en herhaal met fijn schuurpapier.

3. Schilder de planken en balken met de witte, beschermende tuinolie. Laat minstens 6 uur drogen.

4. Leg de 5 planken van 1,60 m lang met de geschuurde bovenzijde horizontaal op 3 balken. Eén balk ligt uiterst rechts, één uiterst links en één in het midden. Bevestig elke plank met behulp van een hamer en met een staalnagel aan de balk. Hiervoor gebruikt u 3 rijtjes van telkens 5 staalnagels. Bevestig aan de onderkant van de planken een extra plankje (een restje) om zigzaggen van de nagels te voorkomen.

5. Leg de 5 planken van 60 cm lang met de geschuurde bovenzijde horizontaal op 2 balken die beide op het einde van de balken liggen. Bevestig elke plank met behulp van een hamer en met een staalnagel aan de balk. Hiervoor gebruikt u 2 rijtjes van telkens 5 staalnagels. Bevestig aan de onderkant van de planken een extra plankje (een restje) om zigzaggen van de nagels te voorkomen.

Hoezen voor de witte kussens

1. Leg 1 stuk witte katoenen stof van 63 x 55 cm op 1 stuk van 63 x 70 cm. Naai de 3 kortste zijden aan elkaar met een overlock-steek zodat de randjes niet kunnen uitrafelen.

2. Vouw de overige 15 cm aan de open zijde van de hoes om en naai de de flap aan de zijkanten vast. Dankzij deze overlap blijft het kussen straks in de hoes zitten.

3. Neem elke hoek vast, vouw iets naar binnen en naai in elke hoek met de hand een 'T'-vorm. Zo krijgt u mooie afgeronde hoekjes als u de hoes binnenstebuiten draait.

4. Herhaal dit voor de 3 kussens, draai de stof binnenstebuiten zodat de naden aan de binnenzijde zitten en steek vervolgens in elke hoes een stuk schuimrubber.

Hoezen voor de gekleurde kussentjes

1. Zoek een paar oude kussentjes of koop een paar goedkope exemplaren in verschillende maten en vormen.

2. De hoezen voor de vierkante of rechthoekige kussentjes maakt u net zoals de witte hoezen. Hou er telkens rekening mee dat de stof rondom minimum 3 cm groter is dan het kussen, zodat u aan de randen voldoende stof overhebt om de stoffen aan elkaar te naaien. Zorg ook telkens voor een overlap zodat u het kussentje er gemakkelijk in en uit haalt. Voor het ronde, langwerpige kussen neemt u dezelfde omtrek als de cirkel, maar telt u er minimum 15 cm bij.

Tips:

• Schuren van het hout kost tijd, maar als u deze fase overslaat, kunnen er splinters uit het hout piepen.

• Hoe meer laagjes witte tuinolie u aanbrengt, hoe witter de look. Geeft u maar één laagje, dan kunt u de houtstructuur blijven zien.

• Dennenhout is één van de goedkoopste houtsoorten, zo blijft uw creatie low budget. Nadeel is wel dat als u dit bankje en tafeltje de hele zomer buiten laat staan, ook als het regent, het hout krom kan trekken.

• Een mooie - maar ook dure - oplossing is kiezen voor teak of tropisch hardhout zoals bangkirai. Nadeel van tropisch hardhout is dan weer dat deze houtsoort zo hard is dat u de houtboor moet tevoorschijn halen om de balken en planken aan elkaar te bevestigen.

• Naai de kussenhoezen niet dicht, maar maak ze met een overlap, zo kunt u ze gemakkelijk wassen.

• Een leuke variatie voor de tuinkussens is om verschillende stoffen met andere prints en kleurschakeringen aan elkaar te naaien en pas dan één hoes te maken. Zo bekomt u een lapjes-effect, wat het geheel speels maakt.

tekst en foto's Christl Exelmans

Onze partners