Zelf maken: stilleven

17/05/12 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Verstild stilleven: eenvoudig gemaakt en mooi om naar te kijken.

"Voor het stiltenummer van Nest dacht ik meteen aan de ingetogen stillevens van bepaalde kunstenaars," vertelt Christl Exelmans. "Johannes Vermeer of de sobere stillevens van Jean-Baptiste Chardin. Uiteindelijk koos ik voor de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi. Er gaat een grote contemplatieve rust uit van zijn werk. Voor de kleurkeuze van de verschillende potten ben ik trouw gebleven aan zijn voorzichtige coloriet met hier en daar een aarzelende contrastkleur. De kleuren van de potten zijn zacht en de schakeringen veranderen voortdurend met de lichtinval. Het maken van de potten gebeurt in verschillende stadia en vergt tijd en reflectie: een zen-belevenis waarvan je vanzelf rustig wordt."

"De vazen en grotere potten heb ik bewust niet van een bodem voorzien zodat er gemakkelijk een glas in geplaatst kan worden. Op die manier kunnen de potten ook als vaas functioneren indien gewenst."

BENODIGDHEDEN

IJzerdraad van 1,30 mm dik

Fijne ijzerdraad van 0,3 mm dik

Tangetje

Papier, bij voorkeur handgeschept (zie shopping)

Behangsellijm

Plat penseel

Schaar

ZO GAAT U TE WERK

Structuur

Plooi eerst de vormen van de potten. Ga als volgt te werk:

1. Vorm telkens een cirkel voor de bodem en sluit deze met behulp van een stuk fijne ijzerdraad.

2. Vorm een cirkel voor de bovenkant en sluit met fijne ijzerdraad.

3. Knip de zijkanten, maak een zestal zijsteunen per pot. Knip hiervoor met het tangetje 6 gelijke stukken van de gekozen hoogte + 4 cm extra uit de dikke ijzerdraad. Plooi de boven- en onderkant (dus telkens 2 cm) van dit stukje ijzerdraad in een hoek van 45°. Gebruik een hamer om de zijkanten mooi recht te maken. Klop de draad voorzichtig plat op een stuk hout.

4. Geef de zijkanten vorm. De vorm van een fles verkrijgt u door met een tangetje een knik in de draden aan te brengen. Conische vormen plooit u zachtjes met de vingers.

5. Verbind de zijkanten met de bodem en bovenkant van de pot met behulp van de fijne ijzerdraad. Bij grote open stukken zoals de bodem van het schaaltje brengt u best wat extra fijne ijzerdraad aan. De basisstructuur van de pot is nu klaar.

Bekleding

Maak de behangsellijm zoals aangegeven op de verpakking.

Knip het papier zoveel mogelijk volgens de vorm van de pot uit. Voor moeilijkere delen, zoals de hals van de fles, kunt u eerst een patroon uit ander papier maken.

De verschillende stukken papier die samen de bekleding vormen, moeten telkens overlappen.

Voor de omtrek van de pot knipt u stukken papier met als afmeting de omtrek plus 2 cm extra lengte, zodat de overlapping goed vastgekleefd kan worden en extra stevigheid geeft.

Neem voor de onder - en bovenkant van de pot 1 cm extra papier, zodat het naar binnen geplooid kan worden en de onder - en bovenkant mooi afgewerkt zijn.

Kwast de stukken papier aan twee kanten in met de behangerslijm, zodat het heel soepel wordt en kleef het voorzichtig rond de ijzerstructuur. Wrijft het papier voorzichtig vast langs de binnen -en buitenkant.

Potten waarvan de binnenkant zichtbaar is, worden ook vanbinnen afgewerkt zodat de ijzerdraad verdwijnt.

Werk rustig de hele pot af.

Laat de pot drogen, eventueel op een droogrek zodat de lucht onder de pot kan circuleren.

Eventuele kleine openingen kunnen gecorrigeerd worden door wat extra lijm in de opening te penselen en het papier opnieuw voorzichtig aan te drukken.

Extra tips

Naar wens kunnen de potten gevernist worden met een matte vernis. Op deze manier kunnen ze beter tegen een stootje en kunt u eventueel wat zwaardere voorwerpen in de schaaltjes kwijt.

U kunt eventueel een tekstje op de flessen aanbrengen. Stempel op een rechthoekig stukje papier, knip uit en kleef op de pot met de behangsellijm.

Hoe fijner het papier, hoe delicater de potten. Fijn papier werkt ook iets makkelijker en soepeler dan zwaar papier. Krantenpapier, eventueel van buitenlandse kranten met Chinese, Japanse of Arabische lettertypes, geeft ook een mooi effect.

Tekst en foto's Christl Exelmans

Wij haalden alle materialen bij Schleiper (www.schleiper.be), Ava (www.ava.be) en De Banier (www. debanier.be).

Lees meer over:

Onze partners