Zelf maken: bijzettafels

14/11/12 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

Ze zien er tegelijk stoer en verfijnd uit, deze bijzettafeltjes in natuurlijke materialen.

Deze kleine tafeltjes maakte ik volledig uit recyclagemateriaal. De houten takken raapt u op in het bos. Het is wel belangrijk dat u ze eerst goed laat drogen. De plankjes zijn van grof dennenhout dat u voor een prikje bij de doe-het-zelfzaak kan kopen. U kunt het hout bijvoorbeeld ook uit paletten recycleren. De combinatie van hout en takken die voor deze ludieke tafeltjes werd gebruikt, geeft een natuurlijk en rustgevend effect. Door de afmetingen te variëren vormen meerdere tafeltjes een pittig geheel. Als stylingelement kunnen de tafeltjes tellen. Leuk als u ze bijvoorbeeld alle drie van een gelijkaardige opsmuk voorziet: vazen met bloemen, kaarsen voor de eerste herfstavonden of een drager voor gelezen en te lezen boeken. De variaties zijn oneindig.

BENODIGDHEDEN

Te recupereren en/of in houthandel:

ruwe planken

plankjes in dun multiplex

stevige houten takken

In de doe-het-zelfzaak:

korte hout schroeven

lange houtschroeven 3,5 x 35 mm

grof en fijn schuurpapier ( korrel 50 en korrel 100)

houtlijm

12 kleine winkelhaken voor bevestiging

houtpasta

freesboor met diameter van ongeveer 2,6 cm (afhankelijk van de dikte van de takken)

zaagje

waterpas

grove en fijne vijl

vilten antislipnoppen

ZO GAAT U TE WERK

1. Zaag de planken op de grootte die u wenst voor het bovenvlak van de bijzettafeltjes.

2. Schuur de randen van de planken glad met grof en daarna met fijn schuurpapier. Let erop dat er zeker geen splinters meer kunnen ontstaan.

3. Leg de plankjes naast elkaar zodat ze een blad vormen. Bepaal nu eerst de plaats van de poten. Teken hiervoor een vierkant op elke hoek van de onderkant van het toekomstige tafelblad. Teken de diagonaal van dit vierkant.

4. Zet de verschillende planken aan elkaar door een fijn multiplex plankje tegen de onderkant te schroeven. Gebruik hiervoor de korte schroeven. De afmetingen van het multiplex plankje moeten kleiner zijn dan het oppervlak van de samengestelde planken, zodat de openingen voor de poten naast dit plankje gefreesd kunnen worden. Ook optisch is het belangrijk dat dit plankje kleiner is, zodat het onzichtbaar blijft.

5. Markeer de plaats voor de poot. Vanaf 3 cm gerekend van de hoek trekt u een cirkel voor de te frezen opening. Boor openingen in de planken met behulp van de freesboor. Houd rekening met de dikte van de takken.

6. Zaag de takken per 4 stuks op de gewenste hoogte. Zaag de uiteinden wat schuin af indien u wenst dat de poten lichtjes schuin staan. Vijl ze bij, zodat de kanten mooi vlak zijn.

7. Doe houtlijm in de openingen en kleef de poten vast in het blad. Laat drogen.

8. Schroef een extra fijne lange schroef door elke poot vanuit het bovenblad.

9. Zet de poten extra vast met kleine winkelhaken.

10. Camoufleer het bovenvlak met wat houtpasta.

11. Ga met behulp van een waterpas na of het tafeltje recht staat. Vijl indien nodig de poten aan de onderkant bij tot het tafeltje perfect recht staat.

12. Kleef de vilten antislipnoppen aan de onderkant van de poten.

Afmetingen tafeltjes op de foto:

Klein model: 25 cm x 35 cm, hoogte 50 cm

middelgroot model: 25 cm x 30 cm, hoogte 60 cm

Groot model: 25 cm x 40 cm, hoogte 80 cm

Lees meer over: