Zelf gemaakt

05/12/13 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Bron: Knack Weekend

Zelf maken is hot. Dat blijkt ook uit de stapels creatieve boeken die het licht zien. Een ideaal cadeautje voor onder de kerstboom.

Zelf gemaakt

De oogst aan creatieve boeken was groot dit najaar. Het lijkt wel of iedereen aan het handwerken is geslagen. Breien, naaien of haken, het is allemaal hip en trendy. En het gaat véél verder dan alleen een muts breien of een rokje ineen stikken. Het stapeltje was veel te groot om helemaal op te nemen in het feestnummer van Nest. Dus daarvoor maakten we een selectie. Bovendien kwamen sommige boeken nét iets te laat op de redactie aan. Afin: deze 7 wilden we jullie niet onthouden. Zeven keer inspiratie om zelf te doen, of om cadeau te geven.

1/ Nog maar net op de redactie ontvangen: 'Maakbaar' van Caroline Verbrugghe en vrienden (uitgegeven bij Lannoo, 24,99 euro). Klinkt die naam bekend in de oren? Inderdaad, Caroline was een van de gezichten van het inmiddels ter ziele gegane Fabriek Romantiek. Een boek dat u vooral zin moet doen krijgen om zelf spulletjes te maken. En om eerlijk te zijn: het een van de meest aanstekelijke boeken van de laatste maanden. Frisse ideeën zonder boor- of naaimachine, no-nonsense aanpak met een vleugje humor en vooral heel vlot en ritmisch gepresenteerd. Van een dvd-juweel tot een plantenbakje van brikkarton, van touch screen handschoenen tot een vlinderwand of een raamvaasje. Afin als je alles wil maken, ben je een hele winter zoet.

2/ Ook nog maar pas van de persen gerold: 'Villa Appelzee' van woonjournaliste en creatieve blogster Tine Verdickt (uitgegeven bij Van Halewyck/Forte, 14,95 euro). Een pretentieloos boekje met dikke kartonnen kaft, boordevol doe- en knutselideetjes rond het thema kerst. Of hoe je met eenvoudige middelen het kerstfeest een vrolijke en kleurige toets kan geven. Van geborduurde bordjes over papieren sterren tot vrolijke cadeaulabels en stijlvol verpakte geschenkjes. Ook geschikt voor beginnende knutselaars én kinderen.

3/ 'Kringloopgeluk' van Ingrid van Willenswaard (Linkeroever Uitgevers, 19,95 euro) ligt al wat langer op mijn bureau, maar het is beslist een van mijn favorieten. Die titel alleen al! Iedereen die af en toe de kringwinkel binnenwandelt of rommelmarkten afschuimt herkent dat gevoel van intens geluk als je iets moois hebt gevonden. Met die gevonden schatten gaat Ingrid aan de slag. Ze maakt slingers van papieren zwaluwen, vissen en gevouwen bootjes. Stukjes stof worden een kinderschortje en van vintage badstof maakt ze kleine handdoekjes. Pagina's uit oude prentenboeken worden enveloppes of cadeaulabeltjes. Tussendoor bakt ze appeltaart en haakt ze tasjes, bloemenslingers, sterretjes... Een heerlijk feelgood-doe-boek, helemaal in de sfeer van haar blog.

4/ Het boek 'Rok en Rol' (uitgegeven bij Lannoo, bevat een selectie van doe-ideeën uit het gelijknamige tv-programma. Het ademt ook helemaal dezelfde sfeer, compleet met play list en feelgood receptjes. Van het vogelcafé en de lampenslinger, over zachte pantoffels en een picknickmand voor op de fiets tot de paravent en de vintage kaptafel. Karolien Verbanck legt het uit met verve en vooral veel tips. En ik moet het toegeven: sommige van die tips, zoals het plastic zakje over het verfbakje, passen we nu zelf toe. Al blijft het me intrigeren hoe ze er in slaagt om zo 'proper' te blijven, zelfs tijdens het verven en plakken.

5/ Het breiverhaal van Véronique Leysen kan je gerust een succesverhaal noemen. Naar eigen zeggen leerde ze pas in februari 2013 breien en nog voor het jaar om is ligt er al een boek in de winkels én heeft ze haar eigen bescheiden knitwear label Maurice opgericht. 'Nog een breiboek?!' luidt de titel (uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, 19,95 euro) waarmee ze meteen mogelijke verzuchtingen daaromtrent countert. Toch begon ik met enig wantrouwen te lezen, want inderdaad alweer een breiboek en bovendien van een BV. Maar kijk, Véronique heeft ons kunnen overtuigen. Ze neemt beginnende breisters op een ludieke manier mee in de wereld van wol, breipennen en patronen. Haar thema: mutsen en sjaals, maar ook accessoires en 'iets voor het huis' zoals een theemuts). Onze favoriet: de badcape.

6/ Omdat we het niet kunnen laten, toch nog een breiboek, maar nu eentje speciaal voor kattenliefhebbers. 'Poezen en katten breien' van Sue Stratford (uitgegeven bij Forte, 14,95 euro) bevat 19 patronen voor katten in allerlei maten, plus patronen voor een krabpaal, een kattenmand, muisjes en speelballetjes. Kittens, pluizenballen, snoezepoezen... Met streepjes of zonder, monsterachtig of niet, het kan allemaal. Onze favoriet zijn de Dikke Rooie en de schattige Siamees.

7/ Tot slot: 'Amigurumi. Thai Style' van Nui Ernik (uitgegeven bij Forte, 14,95 euro). Amigurumi is de Japanse term voor in het rond gehaakte dieren. En het wordt stilaan razend populair. Dit boekje bevat een reeks patronen voor kleine poppetjes (bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger), voor een hond en een kat, een familie panda, een (paas) konijn, een kerstboom en een beer en een koppeltje balletdansers. Het lezen van de patroontjes vraagt in het begin wat aanpassing maar eenmaal je dat doorhebt wordt de rest haast kinderspel.

Lees meer over: