Witte winterkrans

05/12/12 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Een krans, anders dan anders: om de deur te sieren en gasten te verwelkomen.

Met het kerstfeest en eindejaar in zicht, ligt een krans voor de hand. Maar geen dennengroen en rode linten deze keer. Voor deze witte winterkans koos Gudrun abeelbladeren: "Die bladeren van de witte abeel hebben aan de ene kant een mooie glanzend groene kleur terwijl ze aan de andere zijde bijna donzig wit zijn. Wat in een krans voor een bijzonder effect zorgt. De witte abeel is een veelvoorkomende struik/boom aan de kust en je ziet 'm ook vaak langs de autosnelwegen staan."

De witte abeel is een loofboom en dus is het zaak om tijdig bladeren te verzamelen. Als je dat doet, neem dan in elk geval genoeg blad mee. Wij begonnen met twintig takken, maar stelden gaandeweg vast dat we er zo'n veertig zouden nodig hebben.

Geen abeel in de buurt? Of is de winter al zover ingetreden dat je geen verse abeelbladeren meer vindt? Niet getreurd: deze krans kan ook perfect gemaakt worden met afgevallen herfstbladeren van de plataan, van wilde kastanje of van wilde wingerd. Ook met klimopbladeren krijg je een mooi resultaat. "Zorg er wel voor dat de bladeren nog nat en vochtig zijn, niet kurkdroog. Droge bladeren breken als je ze gaat verwerken", geeft Gudrun als tip mee. "Het voordeel van een dergelijke krans is dat hij heel mooi gaat indrogen. Wil je een soortgelijk winters effect creëren, dan kan je 'm bespuiten met een lijmspray of met poedersneeuw."

Gudrun Cottenier, Bloemschikschool De Groene Verbeelding, Keirestraat 24, 9700 Oudenaarde ( Mater). Info: 055 45 55 25 en www.degroeneverbeelding.com.

Zo maakte Gudrun deze krans

Gudrun rolt de blaadjes in toefjes en pint deze met speciale krammetjes vast op de strokrans. Dit gebeurt dakpansgewijs: de vorige toefjes worden telkens een beetje bedekt door de volgende. En wel zover dat iedere keer de vorige kram wordt bedekt en uiteindelijk geen stukje van het stro meer te zien is.

Het geheel werkt ze af door enkele blaadjes bovenop de krans vast te lijmen. Met de witte kant zichtbaar voor een mooi ijzig, winters effect. Om de krans op te hangen pint ze aan de achterzijde een klem vast, zonder 'm helemaal in het stro te drukken.

Tips van Gudrun

Gebruik koude lijm om de laatste blaadjes op de krans te lijmen. Warme lijm uit een lijmpistool gaat de blaadjes verschroeien.

Verzamel de abeelbladeren in de herfst en vries ze in, dan kun je ze later verwerken. Het groene wordt dan wel zwart, maar de blaadjes behouden hun fraaie witte onderkant en ze blijven soepel genoeg om te verwerken.

Krijg je pijn aan je duim door het induwen van de krammen: bevestig met plakband een munt aan je duim, daarmee kan je meer kracht zetten zonder veel pijn.

Wil je de krans aan de deur hangen, moet hij wel voldoende zwaar wegen zodat hij niet bij het minste windje wegwaait.

De witte abeel onder de loep

Naam: Populus Alba of witte abeel

Familie: boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae)

Bijzonderheden: de witte abeel is geen inheemse boom. Hij is afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa en het westen van Azië. Hij werd hier geïntroduceerd in de zeventiende eeuw als sierboom in parken en tuinen. De schors is glad en grijsachtig wit met ruitvormige tekeningen. De bladeren - donkergroen met witte achterzijde - worden 4 tot 10 cm groot. In ons land werd en wordt hij vaak aan de kust aangeplant omdat hij goed bestand is tegen zout in de lucht.

Plantplaats: niet erg kieskeurig wat bodemsamenstelling betreft. Hij houdt, zoals de meeste planten, van veel licht en houdt niet van een te schrale bodem.

Hoogte: rijzige boom die tot 30 m hoog kan worden. In onze streken haalt hij echter zelden die hoogte en heeft hij vaak de allures van een grote struik.

Bloei: de bloemen ontluiken in april, voor de bladeren. Mannelijke katjes hebben een rode kleur en zijn behaard.

Gebruik: omwille van de donzige witte achterzijde erg dankbaar in allerlei bloemstukken.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Lees meer over:

Onze partners