Wand in 3D

03/10/14 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Bron: Nest

Zuivere recyclage, heel veel karakter en bovendien praktisch: dat is de wand die werd samengesteld uit allerlei houtresten.

Wand in 3D

Deze wand heeft een speels effect en is een mooi architecturaal element in een ruimte. Eén enkele wand is voldoende, anders wordt het effect te zwaar. Restjes kan je gemakkelijk in een houtzagerij krijgen. Hoe meer verschil tussen de stukken, hoe mooier het effect. Ook mdf en platen kunnen dienen. U kan ook bepaalde stukken een kleurtje geven. Kies in dat geval voor een (gekleurde) houtbeits of lakverf. Ook krijtverf kan een fijn idee zijn. Alles hangt er een beetje van af in welke ruimte je de wand maakt. Het idee kan ook op andere manieren worden gebruikt. Denk aan de wanden van een kast of een commode, lambrisering tegen het onderste deel van een muur enzovoort.

BENODIGDHEDEN

Restjes hout en restjes planken in allerlei diktes, kleuren, materialen en afmetingen

Fijn en grof schuurpapier

Fijne, zachte latjes van ong. 2 mm dikte en verschillende breedten voor de afwerking

Houtlijm

Houtzaag

Waterpas

Potlood

ZO GA JE TE WERK

1. Zorg ervoor dat de wand waarop u werkt glad is. Desnoods kan u de wand plamuren en opschuren.

2. Trek op de muur horizontale hulplijnen met behulp van een waterpas. Deze zullen ervoor zorgen dat de plankjes straks steeds mooi recht zullen lopen.

3. Let erop dat de randen van de stukjes hout of plank die u op de wand gaat kleven mooi glad zijn. Schuur ruwe zijkanten glad met grof en daarna fijn schuurpapier.

4. Wrijf de houtlijm uit in een fijne laag met een spatel. Let erop dat de stukken zo goed mogelijk in elkaar passen.

5. Druk de stukken goed aan en hou even vast tot het stuk goed kleeft. Mocht het stukje toch afzakken, ondersteun het dan met een lat tot de lijm voldoende droog is. Wissel horizontale en verticale richtingen af voor een speels effect.

6. Puzzel alles mooi in elkaar. Zo nu en dan kan u een plankje dwars plaatsen zodat het kan dienen als opbergrekje.

7. Er zullen altijd wat spaties openblijven. Die vult u gemakkelijk in door fijne latjes op maat de snijden of te knippen en op de open plek te kleven.

TEKST, PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRISTL EXELMANS

Lees meer over: