Vrolijke puppymand

30/03/16 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:10

Geef een oude reiskoffer een make-over en maak er een originele mand voor een puppy van.

DIT HEB JE NODIG:

4 houten pootjes met bouten

likje verf voor de pootjes

oude reiskoffer

afplakband

spuitbus lakverf naar keuze, bijvoorbeeld olijfgroen

lintmeter

2 lappen katoen in contrasterende kleuren en motieven, bijvoorbeeld ruitjes en bloemetjes

dubbelzijdige plakband

Stuk schuimrubber, 3 cm dik

lint

elastiek

maquettekarton, 5 mm dik en zo groot als het deksel van de koffer

lint met print van hondenbotjes

verfborstels, boormachine, schaar en kartelschaar, stikmachine, kopspelden, naald en garen

ZO MAAK JE HET:

1. Maak eerst de koffer klaar. Schilder de houten pootjes en laat ze drogen. Wij gebruikten Ambiance Mat van Levis, in de kleur 'Stillness' van Bruno Pieters.

2. Plak de slotjes en het handvat af met afplakband. Geeft de koffer kleur met de lakverf. Wij kozen voor olijfgroen (Black Nc. Formula, kleurcode 400.6730). Spuit verschillende laagjes op het oppervlak zodat je een egaal geheel krijgt. Doe dit bij voorkeur buiten of in een zeer goed verluchte ruimte.

3. Laat drogen (bij voorkeur buiten) en haal pas dan voorzichtig de afplakband eraf.

4. Boor 4 gaten aan de onderkant van de reiskoffer en bevestig de pootjes met 4 bouten.

5. Bekleed eerst de bak van de koffer. Meet de diepte en de omtrek van de kofferbak. Knip uit een strook katoen met een breedte die gelijk is aan de diepte + 4 cm en een lengte die gelijk is aan de omtrek + 4 cm. Onze koffer was 16 cm diep en had een omtrek van ca. 156 cm. Wij knipten dus een strook ruitjesstof van 20 cm breed en 160 cm lang.

Tip 1: je kan de strook ook iets breder nemen, zodat een groter deel onder het schuimrubberen kussen komt te zitten.

6. Vouw de onder- en bovenkant 2 cm naar binnen en doorstik kort tegen de rand. Stik de strook ook dicht, zodat hij precies past tegen de zijkant van de kofferbak.

7. Plak tegen de zijkanten een ruim stuk dubbelzijdige plakband en bevestig de stof tegen de binnenwand.

8. Meet de bodem van de reiskoffer. Knip een stuk schuimrubber van 3 cm dik in deze afmetingen.

9. Knip een lap katoen uit de tweede stof (bloemetjes). Knip 'm ruim genoeg zodat hij om het schuimrubber past. Lengte van de stof = lengte van de bodem + 2 x 3 cm (dikte schuimrubber) + overslag (ca. 5 cm). Breedte van de stof = breedte van de bodem + 2 x 3 cm (dikte schuimrubber) + overslag (ca. 5 cm). Vouw de stof om het schuimrubber en maak ze achteraan vast met een losse rijgsteek.

10. Nu nog de bovenkant. Meet de diepte van het deksel. Knip een strook katoen met een breedte die gelijk is aan de diepte + 2 cm en een lengte die gelijk is aan de omtrek + 4 cm. In ons geval: 7 cm breed en 160 cm lang.

11. Vouw de boven- en onderkant 1 cm naar binnen en doorstik kort tegen de rand. Stik de strook dicht zoals deze van de kofferbak en kleef op dezelfde manier vast aan de zijkanten.

12. Overtrek het stuk maquettekarton (47 x 31 cm = precies zo groot als de binnenkant van het deksel) met bloemetjeskatoen. Knip hiervoor een lap die rondom rond 1 à 2 cm groter is en maak de stof achteraan het maquettekarton vast met een losse rijgsteek.

13. Knip een lap stof van 52 x 24 cm (wij kozen voor de ruitjes). Lengte van de stof = lengte van het maquettekarton + 2 cm (zoom) + 3 cm om te kunnen fronsen. Breedte van de stof = 2/3de van de breedte van het karton + 4 cm (zoom). Speld hierop in gekleurd lint de naam van je puppy en stik vast met de naaimachine.

14. Van deze geruite lap stof maken we een handige opbergtas. Vouw bovenaan de stof een boord van 2 cm naar binnen, en stik deze vast. Rijg er een elastiek door. Leg de geruite zak op het gebloemd paneel en maak ook deze achteraan vast met een rijgsteek.

15. Duw het paneel in het deksel van de reiskoffer, zodat het goed klem komt te zitten.

16. Versier de reiskoffer met een stukje lint (print van hondenbotjes), die je aan het handvat knoopt.

Tip 2: In de opbergtas kun je speeltjes van de puppy kwijt. De stof is afneembaar en makkelijk te reinigen.

Tip 3: Wanneer de hondenmand te klein is geworden, kun je de reiskoffer nog gebruiken om kleine persoonlijke spullen in op te bergen, als een gsm-lader, afstandsbedieningen, e.a.

Tekst Siska Loraine Foto's Peter Schoemans

Lees meer over: