Voor de creatieveling

05/12/12 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

Bron: Knack Weekend

Handwerken is hot op dit moment en dat mag ook blijken uit de rijke boekenoogst voor creatievelingen.

Voor de creatieveling

Breibijbel

Met 'Ons Breiboek' van KVLV heeft u een stevige kanjer in handen. Letterlijk en figuurlijk een klepper van formaat. Hij telt 536 pagina's waarin de kunst van het breien van naald tot draad uit de doeken wordt gedaan. Met informatie voor beginners, maar ook technieken voor doorzetters. In een eerste deel (361 pagina's!) gaat alle aandacht naar de materialen en technieken. Het bevat bijvoorbeeld informatie over de verschillende garens en hoe die telkens een ander effect geven. Een proeflapje breien, draden instoppen, opzetten, meerderen en minderen, afkanten, soorten steken en motieven, breiwerk versieren... te veel om op te noemen. In het tweede deel vind je dan een zeventigtal patronen, van heel makkelijk tot gesofisticeerd. Van een kussen in ribbelsteek en een gebreide knuffelolifant, over een sjaal in patentsteek en een gebreid tuniekje, tot een laptophoes met kabels en een herenmuts in boordsteek. In heel het boek wordt de moeilijkheidsgraad aangeduid met bolletjes wol. Alles wordt stap voor stap uitgelegd én in beeld gebracht met schitterende foto's van Heikki Verdurme. Precies deze overzichtelijke en duidelijke manier van presenteren, maakt van deze turf ook een handig naslagwerk. Voelt u het al lang kriebelen? Met dit boek hebt u geen excuus meer. Uitgegeven bij Lannoo, 29,99 euro.

Firma snit en naad

Drie boeken voor wie de naaimachine wil bovenhalen:

In 'Stof voor durf-het-zelvers' nemen blogsters Lies Botterman en Griet De Smedt u mee voor een reis in de wondere wereld van stofjes en naaimachines. Vertrekkend van hun eigen ervaringen leggen ze haarfijn uit hoe je een pilotenmuts of zomerjurkje in elkaar steekt. Inderdaad: de focus in dit boek ligt helemaal op (kinder)kleding. Alles in de heel heldere vormgeving van Oeyen en Winters en met achterin een patronenvel. Uitgegeven bij Stichting Kunstboek, 19,95 euro.

'Zo geknipt' is ook een boek dat is gegroeid uit blogs. Sanne Vanautgaerden en Riet Van de Walle schotelen u dertig 'recepten voor je naaimachine' voor. Allemaal handgemaakte dingen in vrolijke, feestelijke kleuren. Geen kleren in dit boek (op één uitzondering na) maar tasjes in allerlei formaten, een zadelhoes en een tafelloper, tot een picknickdeken en een badmintonnet uit oude T-shirts. Alle patronen zitten in een apart hoesje. Uitgegeven bij Van Halewijck, 24,95 euro.

In 'Wil je mijn vriendje zijn' leert de Australische Fiona Dalton u eco-knuffels maken. Een van de basisregels is hergebruik en dus zijn deze knuffels gemaakt van tweedehandsstoffen, oude gordijnen en een afgedankte trui. Of je kiest voor biologische en ecologisch verantwoorde stoffen. Dalton beschrijft in het boek twintig verschillende knuffels: van een konijn en een varken, over een stoffopus en een sluwe vos tot een wolbot en een rakket. Achter in het boek zitten drie patroonvellen. Tikje onhandig: dit is een uitklapboek waardoor het minder makkelijk is om naast de naaimachine te leggen. Uitgegeven bij Tirion Creatief, 19,95 euro.

Om blij van te worden

Wij zijn helemaal weg van de gehaakte knuffels van Christel Krukkert. Maar 'Christels kerstboek' deed ons de wenkbrauwen fronsten. Kerstfiguurtjes haken, dat leek ons zoiets kneuterig en oubollig. En kijk: wij werden aangenaam verrast. Persoonlijk vind ik niet alle figuurtjes even geslaagd, maar de kerstboom, het engelenkoor, Jozef en Maria en Rudolf het rendier zijn gewoon te leuk om niet uit te proberen. Wat dacht u van een gehaakte krans dit jaar? Krukkerts beschrijvingen zijn zeer nauwgezet en aan het eind van de rit hebt u iets om mee uit te pakken. Reken maar dat deze figuurtjes verraste oh's en ah's zullen uitlokken. Om helemaal blij van te worden, niet? Uitgegeven bij Forte, 9,95 euro.

Kerstballen breien dat zagen wij niet echt zitten, maar een boek dat bij de uitgever op twee dagen tijd uitverkocht is, wilden we wel eens van dichterbij bekijken. Het moet gezegd: we zijn overstag gegaan. Poppen breien van Arne Nerjordet en Carlos Zachrison, twee Noorse modeontwerpers, is gewoon een zaligheid. Eigenlijk presenteren ze slechts één pop, maar dat basispatroon wordt op zovele kleurrijke en inspirerende manieren uitgewerkt dat je niet anders kan dan erom glimlachen. Eindelijk eens een gebreide pop die anders is dan alle anderen en die bovendien levensecht overkomt. Nerjordet en Zachrison hebben gelijk ook een hele garderobe getekend: Noorse en andere truien, broeken, jurken met bloemen en streepjes, pyjama, schoenen... Bijzonder grappig is dat de ontwerpers zichzelf in miniversie hebben gemaakt. Waarmee ze meteen suggereren dat u niet alleen gewoon de patronen kunt nabreien, maar ook een poppenversie van uzelf kun maken. U weze dus gewaarschuwd: als u hiermee begint, bent u voor een tijdje zoet. We spreken hier uit ervaring. Uitgegeven bij Tirion Creatief, 19,95 euro.

Lees meer over:

Onze partners