Uit de tuin geplukt

04/06/14 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Bron: Knack Weekend

Een zomers bloemstuk met diepblauwe korenbloemen lijkt recht van het veld te komen.

Uit de tuin geplukt

Enkele decennia geleden was de korenbloem (Centaurea cyanus) een vrij veel voorkomende bloem in ons land. Op dunne stengels nestelde ze zich op haar favoriete bloeiplaats: op de akker tussen het graan. Omdat er steeds minder graanvelden zijn en omdat in de landbouw gewerkt wordt met steeds zuiverder graanmengsels is de korenbloem echter bijna helemaal uit het landschap verdwenen. Tijd om haar in eer te herstellen, vindtAnn Desmet van de Egelantier : "Zo'n mooi blauw komt maar weinig in de natuur voor en dat moeten we koesteren."

Zelf heeft ze in een hoek van haar tuin een kleine bloemenweide aangelegd. "De aanleiding hiervoor was de tentoonstelling van Studio Simpel enkele jaren geleden. Een van hun ontwerpen was een bijenkorf. Daarom hebben we een plek in de tuin waar heel veel zon komt, vrijgemaakt en er een mengeling bijenbloemen ingezaaid, met dit fraaie resultaat." Ze kijkt wat peinzend naar de wuivende stengels met bloemen in allerlei tinten. "Mooi hé, met die wind erin? Net een zee. En ideaal om er een vrolijk zomers bloemstukje mee te maken. Vers uit de tuin geplukt. Daar houd ik nog het meest van, van die heel eenvoudige natuurlijke boeketjes die complexloos mooi zijn."

ZO MAAKT ANN DIT BLOEMSTUK

Voor een grote versie kleeft Ann tegen een potje in recyclagemateriaal (Biolit van Oasis) met het lijmpistool gedroogde stukjes stengel van de zonnebloem. De rand wordt afgewerkt met kleine plukjes mos. In het midden plaatst Ann een klimopplantje. In de holle stengels steekt ze met water gevulde pipetjes. Tot slot schikt ze de korenbloemen in de pipetjes.

Voor de kleine versie kleeft Ann de stengels van de zonnebloem rechtstreeks op een rond stuk karton. De rand wordt afgewerkt met een dik touw. In het midden komt een grasplantje dat het geheel lekker nonchalant maakt. De met water gevulde pipetjes passen precies in de holle stengels en daarin schikt Ann de korenbloemen.

TIPS VAN ANN

Als u van veldbloemen houdt, loont het de moeite om een stukje van de tuin vrij te maken voor een klein bloemenveldje. In de handel bestaan verschillende mengelingen hiervoor. Wij gebruikten die vanEcofields, specialist in inheemse zaden.

Korenbloemen en andere veldbloemen zijn heel fragiel. Maar je hebt geen massa's nodig voor een mooi resultaat.

De stengels van de zonnebloem kan je kant-en-klaar kopen. Maar uiteraard kan je ze ook zelf drogen. Plant grote zonnebloemen in de tuin en hou na de bloei de stengels bij. Laat ze drogen en snij ze vervolgens voorzichtig in stukken van de gewenste lengte.

DE KORENBLOEM ONDER DE LOEP

Naam: korenbloem, Centaurea cyanus

Bloei: juni-augustus

Plantplaats: de korenbloem is te vinden op zonnige velden.

Hoogte: 30-60 cm

Weetjes:

Korenbloemenblauw is een kleur die verwijst naar de unieke tint van deze bloemen.

Elke plant kan zo'n twintig bloemen voortbrengen.

De wilde korenbloem staat op de rode lijst van planten die zeldzaam zijn of zeldzaam worden. Je vindt korenbloemen echter wel in mengelingen met wilde zaden en er bestaan enkele cultivars met blauwe bloemen, maar ook roze, rode en witte.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Lees meer over: