Stoere pallettafel

05/06/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Bron: Knack Weekend

Met hun robuuste uiterlijk bieden pallets heel wat creatieve mogelijkheden. Wij maken er een stevige tuintafel van.

Stoere pallettafel

Pallets zijn multifunctioneel. Schroef vier wieltjes onder een pallet en je hebt een leuke salontafel. Een aantal pallets samen vormen een stevige beddenbak. Onze 1,35 m lange tafel is ideaal voor vier personen. Voor een langere tafel schroeft u meerdere pallets aan elkaar. Als de spaties tussen de planken te breed zijn, kan je er extra planken (van dezelfde lengte en dikte) tussenschroeven. De hoogte moet tussen 70 en 75 cm liggen. In ons geval is dat 60 + 14 cm, dus 74 cm. Door de tafel te behandelen met een aangepaste beits, olie voor buiten of houtverf, rot het hout niet. Pallets bieden onverwachte opbergruimte voor kleine tafelaccessoires. In het midden van de tafel kan je ook een gat boren voor een tuinparasol.

BENODIGDHEDEN

2 pallets van 60 x 80 x 14 cm

1 pallet van 80 x 135 x 14 cm

Schuurpapier (korrel 80 grof en korrel 150 fijn)

White spirit

8 stevige tafelhoeken (winkelhaken)

Houtschroeven (of antisplitschroeven) van 10 mm ( voor de winkelhaken) en 30 mm ( voor de zijplank).

Verf of tuinbeits en platte borstel

Schuurmachine

Zaag

Drevel en combinatietang

ZO GA JE TE WERK

1. Schuur de pallets met een schuurmachine zodat splinters en oneffenheden weggewerk zijn en het hout mooi glad is. Laat een grove schuurbeurt steeds volgen door een fijne schuurbeurt. De plekken die je niet met de machine kan bereiken, schuur je glad met schuurpapier: eerst grof, dan fijn.

2. Kijk zorgvuldig na of er geen spijkers uit het hout steken. Gebruik een drevel om de spijkers diep in het hout te slaan, of trek ze uit het hout met een tang.

3. Was het hout af met white spirit om eventuele harsvlekken te verwijderen en laat goed drogen.

4. Haal van het grote pallet de onderste planken weg om voldoende beenruimte te krijgen. Zorg dat er minstens twee ongeschonden blijven.

5. Plaats de pallets op elkaar en schroef het tafelblad vast aan de twee zijpallets met winkelhaken. Gebruik voldoende winkelhaken zodat de zijkanten stevig onder het tafelblad bevestigd zijn.

6. Schroef aan elke zijkant een van de gerecupereerde planken van de onderkant van het lange palet voor de afwerking.

7. Schilder tenslotte de tafel in een houtbeits voor buiten. Als je de tafel liever schildert met houtverf, gebruik dan eerst een primer/grondverf en na het drogen een houtverf voor buiten.

Tekst, productie en fotografie Christl Exelmans

Lees meer over: