Stijlvol beton

06/03/14 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:07

Bron: Knack Weekend

Beton lijkt een ruw materiaal voor een onderlegger, maar het zorgt voor een boeiend contrast op de tuintafel.

Stijlvol beton

Beton heeft een ruwe schoonheid die prachtig combineert met andere materialen. Deze onderleggers zijn een mooi detail op een herfsttafel. Het zachte grijs en de robuuste structuur staan hun mannetje naast een palet van warme, roestige kleuren. Door te kiezen voor botanische afdrukken krijgen de onderleggers een poëtische toets. Kies bladeren met voldoende zichtbare nerven, fijnere bladeren geven een minder goed resultaat omdat beton een vrij ruw materiaal is. Je kunt ook groenten gebruiken, bijvoorbeeld in schijfjes gesneden paddenstoelen, wortels, rapen... De afdruk is dan wel negatief, je krijgt kleine inkepingen. Daarom maakt u de schijfjes best niet al te dik, een paar millimeter volstaat. Gebruik liefst een mandoline om gelijkmatige schijfjes te bekomen. Tenslotte is het mogelijk het beton een kleurtje te geven met betonverf. Om het extra te beschermen tegen vlekken kun je een matte lak gebruiken, maar de textuur van beton is net mooi en geeft dat tikkeltje karakter.

Dit heb je nodig:

* (Giet)beton (in doe-het-zelfzaken), ong. 1,5 kg per onderlegger

* Springvorm van 26 of 30 cm doorsnede (naargelang van de maten van uw servies)

* Olie + penseel

* Grove jute

* Schaar

* Plastic zeil

* Blad met dikke nerf (naar keuze)

* Spuitlijm

* Paletmes

* Schuurpapier

* Zachte borstel (bv. oude tandenborstel)

* Scherp mes

* Zelfklevend vilt

* Snijmes

Zo maak je het:

1. Teken de omtrek van de taartvorm op de jute en snij de vorm iets kleiner uit.

2. Penseel de binnen- en onderkant van de springvorm in met olie.

3. Leg een stuk plastic op het werkblad. Zorg ervoor dat het werkblad volledig waterpas staat!

4. Leg de bladeren op het plastic, kleef eventuele naar omhoog springende delen vast met spuitlijm. Het is echt noodzakelijk dat het blad helemaal plat ligt, zo niet vloeit het beton eronderdoor.

5. Breng een teken (bv. een stukje plakband) aan in de binnenkant van de springvorm om de hoogte van de onderlegger te bepalen, zodat u ziet tot waar u giet. 1 à 1,5 cm is een mooie en stevige dikte.

6. Maak het beton aan door water toe te voegen aan het poeder, respecteer de verhoudingen op de verpakking. Let wel: hoe vloeibaarder het beton, hoe langer de droogtijd.

7. Giet het beton voorzichtig in de bakvorm.

8. Leg onmiddellijk een gewicht (een paar zware boeken...) op de bovenkant van de springvorm zodat het beton niet kan wegvloeien.

9. Laat 10 min. drogen en verwijder het gewicht, uitstekende steentjes haalt u best weg.

10. Leg de jute op het nog natte beton, dit geeft extra stevigheid aan de onderlegger.

11. Druk voorzichtig de jute in het beton met een paletmes en strijk in dezelfde beweging de ondergrond zoveel mogelijk effen.

12. Werk af met een fijn laagje beton.

13 Laat de onderlegger volledig drogen en open de springvorm voorzichtig. Haal de onderlegger uit de vorm.

14. Snij de zijkanten eventueel wat bij met een scherp mes en schuur ze voorzichtig glad met schuurpaper. Haal voorzichtig de bladeren van het beton.

15. Borstel de onderlegger voorzichtig af met een zacht borsteltje om restjes beton te verwijderen. Haal restjes blad die onder het beton zitten voorzichtig weg met een scherp mes.

16. Laat de onderleggers volledig drogen en uitharden, dit kan een kleine week duren.

17. Werk de onderkant af met zelfklevend vilt. Snij hiervoor een cirkel uit het vilt en kleef die tegen de onderkant van de onderlegger. Dit voorkomt krassen op het tafelblad.

Tekst en foto's Christl Exelmans

Lees meer over:

Onze partners