Slakken op stokjes

01/06/16 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:13

Slakkenhuisjes zijn vaak zo mooi dat je er altijd zou willen blijven naar kijken. Van dit stilleven op stokjes kan je eeuwig genieten, al is het niet in een-twee-drie gemaakt. Vooral de zoektocht naar slakkenhuisjes is een spannend avontuur.

Dit heb je nodig:

Slakkenhuisjes (wijngaardslak, segrijnslak, tuinslak....)

Schijf of stuk hout

Dunne takjes, drijfhoutjes...

Hamer & nagel

Handboor of elektrische boor

Zo maak je het:

Verzamel allerlei slakkenhuisjes. Je vindt ze op vochtige, kalkrijke plekken en onder planten die slakken lekker vinden, zoals sla en aardbeien. Ze liggen vaak ook onder rottende bladeren of dood hout. Lege slakkenhuisjes die helemaal intact zijn, zijn niet makkelijk te vinden: de slakken worden er vaak uitgepikt door vogels. Neem er dus je tijd voor.

Heb je haast? Vraag dan bij restaurants of op de markt lege wijngaardslakken. Of ga langs bij een schelpenwinkel.

Als je toch aan het verzamelen bent, kijk op je wandelingen dan ook uit naar stokjes en een geschikt stuk hout als voet voor je stilleven. Een houtschijf kan je ook kopen in sommige hobbywinkels.

Hoe zachter het hout, hoe makkelijker het is om gaatjes te maken. Klop eerst met een hamer en spijker een piepklein gaatje dat je daarna met een handboor groter maakt. Maak gaatjes van verschillende diameters, naargelang je stokjes.

Als het hout te hard is, moet er elektrisch geboord worden. Dit is een werkje voor volwassenen.

Prik de stokjes in de gaatjes. Zorg voor afwisseling in hoog en laag. Je kan ook spelen met de dikte van de stokjes of een stokje met afsplitsing gebruiken waar je twee huisjes tegelijk kan aanhangen. Scheve stokjes kunnen ook heel leuk zijn. Als het stokje te dik is, kan je de punt bijwerken met een zakmes. Is het te dun, dan kan je het vastzetten met wat houtlijm.

Het leukste komt op het einde: de slakkenhuisjes aan de stokjes ophangen. Je hebt hiervoor helemaal geen lijm nodig. Kijk aandachtig welk huisje je best waar hangt. Alle huisjes en stokjes zijn verschillend, je kan ontelbaar veel composities maken.

Tips

Zo'n slakkenstilleven kan je is heel leuk om samen met de kinderen te maken.

Je kan de stokjes ook in een mooie pot met aarde of zand prikken.

Slakken zijn landschelpen, maar je kan ook werken met zeeschelpen, bijv. hoorntjes of mosselschelpen. Ook krabbenpootjes of andere vondsten kunnen grappig zijn.

Heb je alleen maar saaie grijze slakkenhuisjes gevonden? Geef ze dan kleur met een likje verf.

Onze partners