Robuust en frêle

08/05/13 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Groen-witte rozen en bloesemtakken vormen de basis voor dit ogenschijnlijk eenvoudige boeket.

"We durven het soms eens te vergeten, maar de lente is in de eerste plaats groen, frisgroen," zegt Katrien Vandierendonck. "Heel vaak denken we in die periode aan kleur, kleur, en nog eens kleur. Het klopt, na een koude, dorre winter lijkt alles plots veel kleurrijker, maar toch speelt in de tuin tot eind mei vooral groen de hoofdrol." Voor dit schoofboeket hield Katrien het vrij eenvoudig: "Groen-witte rozen, een Avalanche roos, weerspiegelen hier dat frisse lentegroen. Witte rozen zouden bijvoorbeeld te schreeuwerig lijken, te fel. Het robuuste, het aardse van de takken van de kerselaar contrasteren mooi met de frêle rozen. Even twijfelde ik nog om er groene grassen tussen te weven, maar het werd te veel. Ik vind het net mooi, zo sober. Zowel de bloesems van de kerselaar als de rozen zijn twee hele sterke elementen. Ze staan er, ieder op zichzelf, en toch vormen ze een eenheid. Harmonie, ondanks, of misschien dankzij hun dominantie. Veel meer dan een goede techniek en een ruw koord lijkt niet nodig om dit boeket te maken tot wat het is. Maar schijn bedriegt: het is niet eenvoudig. De takken zijn niet allemaal gelijk en ook niet mooi recht. Ze laten zich niet zo gemakkelijk plooien. Zorg er daarom voor dat je het boeket goed stevig vasthoudt en als er openingen tussen de takken ontstaan, dat je die onmiddellijk met een nieuwe tak opvult. Maak het ook niet té groot, zo ligt het boeket toch gemakkelijk in de hand. Een goed gemaakt schoofboeket kan op zichzelf staan. Daar heb je in principe geen vaas of schaal voor nodig. Maar het boeket moet natuurlijk wel water krijgen. Kies voor dit boeket voor een platte schaal. Waarom? In een vaas kijk je naar het boeket van boven uit. In een platte schaal zie je alle dimensies. Ik vind het net zo bijzonder dat je de ruwe, bemoste takken van de bloesems ziet. In een vaas verdwijnt die structuur helemaal."

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41.

Zo maakte Katrien dit bloemstuk

Katrien maakte dit spiraalvormige, schoofboeket met een groen-witte Avalanche roos en de bloesemtakken van de gewone kerselaar. Eerst kwamen de rozen aan de beurt en vervolgens de ruwe takken. Deze techniek, het binden van een schoofboeket, vergt enige handigheid. Voeg de bloemen en de takken één voor één toe en houd het boeket niet losjes maar goed stevig vast. Hier hebben mannen, die doorgaans grotere handen hebben, het voordeel dat ze grotere boeketten kunnen maken. Het boeket bindt ze tot slot samen met een touw.

Tips van Katrien

Is het binden van een schoofboeket een brug te ver dan haal je de lente in huis met bloesemtakken door ze heel los en nonchalant, zelfs een beetje slordig in een grote vaas lukraak door elkaar te steken.

Je kunt het boeket binden met plastiek draad maar veel mooier is een ruw koord. De link met de natuur is zo gemaakt.

Behalve kersenbloesems kun je ook takken van de Ribes, de Japanse kerselaar of de Forsitsia nemen. Pas de kleur van de rozen aan, aan die van de bloesems.

De bloesems ontluiken gemiddeld na twee weken in een vaas. Even geduld, dus!

Kerselaar in de kijker

Familie: het geslacht Prunus behoort tot de familie van de rozen of Rosaceae en bestaat uit maar liefst 400 soorten. Katrien koos voor de bloesemtakken van de gewone kerselaar of vogelkers of Prunus padus.

Bloei: de kerselaar staat in bloei in de maanden april en mei. Hij bloeit weelderig met witte, trosvormige bloesems, soms tot wel 20 cm lang. Vanaf juni, maar meestal in juli kunnen de vruchten worden geplukt.

Standplaats: geen specifieke vereisten, maar kerselaars verdragen geen natte bodem. De kerselaar kan ook perfect in een middelgrote tuin of een stadstuin.

Hoogte: tien tot twaalf meter hoog en zes tot acht meter breed.

Tekst ANNELIES RYCKAERT Foto's DIANE HENDRIKX