Red de meubelen

20/06/14 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:55

Bron: Knack Weekend

Met een nieuwe campagne en workshops toont de Zweedse gigant hoe je meubels een nieuw leven kan geven. Ook Ikea-meubels.

Red de meubelen

In het meinummer van Nest hadden we het er al over: dat Ikea in ons land, samen met de kringwinkels, een project zou starten rond het hergebruik van oude Ikeaspullen. Vandaag is het zover en werd de campagne 'Red de meubelen' officieel gelanceerd.

"We merken dat veel Belgen flink wat ongebruikte spullen staan hebben, op zolder of in de garage. Gewoon, omdat er daar plaats voor is. Wanneer Belgen iets weggooien gaat het ofwel naar containerpark ofwel naar de kringwinkel. Bestaande alternatieven worden weinig gebruikt. We hebben bijvoorbeeld een dienst waar je onderdelen van Ikea-meubelen apart kan bestellen, maar nog te weinig mensen weten dat," zegt Caroline Gastaud, sustainability manager van Ikea België.

In plaats van je oude (Ikea-)meubel op zolder of in de garage te laten verstoffen, kan je er misschien iets beters/bruikbaarders mee doen. Dat is de rode draad van dit verhaal. Hoe? Ikea wijst op vijf alternatieven.

VERNIEUW!

Geef meubels een nieuwe functie en/of een nieuwe look. Je dochter uit het babybedje gegroeid? De sofa sjofel geworden? Krassen op de keukenstoel? Met wat fantasie en creativiteit worden ze weer als nieuw. Voorbeelden, ideeën en tips vind je in de handige brochure 'Red de meubelen'. Je kan ze downloaden via de website, waar je ook enkele korte filmpjes vindt waarin de technieken stap voor stap worden uitgelegd. En voor wie zin heeft: Ikea organiseert de komende maanden workshops waarin je kan leren hoe je meubel te herstellen, te pimpen of er een heel nieuwe functie aan te geven. Leden van Ikea Family kunnen zich gratis inschrijven via de site.

HERSTEL

Schroeven kwijt? Stukje af? Onderdeel gebroken? Het is geen reden om je meubel af te danken. Ikea biedt klanten gratis zowel grote als kleine wisselstukken, schroeven en vijzen aan om je meubel te herstellen. Je kan ze online bestellen.

VERKOOP

Een meubel echt niet meer nodig? En het verdient een tweede leven? Vanaf nu kan je je Ikea-meubel binnenbrengen bij de Ikea Koopjeshoek. Je moet je wel online aanmelden en een foto met beschrijving doorsturen. Wordt je meubel geschikt bevonden, stelt Ikea je via mail een prijs voor waaraan het zal worden doorverkocht. Met de mail en je meubel ga je vervolgens naar je Ikea-winkel, waar je in ruil voor het oude meubel een waardebon krijgt.

GEEF WEG

Een ander alternatief is de spullen weggeven en er iemand blij mee maken. Via de kringwinkel bijvoorbeeld. Vanaf maandag 23 juni (namiddag) hoef je alvast niet meer het adres van de plaatselijke kringwinkel te zoeken: je vindt ze op de parking van de Ikea-winkels (gehalve in Anderlecht, daar zamelt Les Petits Riens op dinsdag namiddag in). Een keer per week heb je er dus de kans om je oude meubels daar in te leveren. Wie er volgende week als eerste bij is, krijgt een klein geschenkje (100 per vestiging).

GEEF TERUG

Oude sofa beu en een nieuwe gekocht? En je maakt gebruik van de transportdiensten van Ikea? Dan kan je je oude meubel meegeven met de leverancier. Ikea bekijkt samen met de Kringwinkels welke meubelen nog geschikt zijn om tweedehands te verkopen, de overige worden gerecycleerd.

Onze partners