Pleisterwerkjes

03/09/14 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Bron: Nest

Een reeks siervoorwerpen in hetzelfde materiaal, maar in verschillende vormen en maten levert altijd een interessante dynamiek op. Met conische vormen als basis en gipsband als materiaal maak je in een handomdraai een boeiende collectie.

Pleisterwerkjes

Christl Exelmans: "Kijk goed rond in huis en in de keuken: tal van vormen kunnen dienen. Voor de lampenkappen gebruikte ik bijvoorbeeld gewoon een stuk van een vaas, of de bovenkant van een banale plasticfles. De witte kleur van het gips en de typische textuur brengen eenheid. Het citroengele randje voegt dan weer dat extraatje toe. Je kunt de potjes en de lampenkappen ook voor de helft in de verf dompelen, of enkel de binnenkant een kleurtje geven. Je kunt de binnenkant van de kommetjes ook afwerken met een waterdichte lakverf, mat of glanzend. Er zijn talloze mogelijkheden, telkens met een ander resultaat."

DIT HEB JE NODIG

Gipsband (bv. Gedeo plaasterstrips bij Schleiper)

Schaar

Bakje water

Vaseline en breed penseel

Verf op waterbasis

Plastic kommetje voor de verf

Voor lampenkappen: een snoer, een lamphouder en een lamp

ZO MAAK JE HET

1. Bereid de werktafel voor: leg een stuk plastic op een tafel en vul een bakje met water.

2. Kies conische (min of meer spits toelopende) vormen als mal om de kommetjes en de lampenkappen te vormen.

3. Zorg dat het voorwerp waarrond je wil werken goed stabiel staat. Werk desnoods rond een sokkel, bijvoorbeeld een glas.

4. Strijk het voorwerp dat je gebruikt als basis in met een fijne laag vaseline met behulp van een breed penseel.

5. Snij de gipsbanden in rechte stukken en dompel ze even in het water. Druk ze op het voorwerp en wrijf voorzichtig met de vingers over de plaasterstrips tot de kleine gaatjes verdwijnen.

6. Leg twee lagen op het voorwerp. De banden moeten elkaar overlappen om voldoende stevigheid te waarborgen. Let erop dat de banden niet kriskras over elkaar lopen maar probeer een logisch patroon te behouden, horizontaal of verticaal.

7. Zorg bij de lampenkappen voor een kleine opening aan de bovenkant. Gebruik je een fles als vorm? Bekleed dan eerst de zijkanten, laat het gips drogen, haal de fles eruit en vorm dan pas de bodem, anders krijg je de fles er niet meer uit.

8. Laat alles 24 uur drogen. Het gips wordt intussen helwit.

9. Scheid het basisvoorwerp van het gipsen omhulsel. Als het moeilijker loslaat, kan je het voorzichtig bevochtigen, zodat het vlotter van het omhulsel glijdt. Hardnekkige gevallen kan je even onder de kraan houden.

10. Knip de uiteinden (dus de bovenkant van de kommetjes en de onderkant van de lampenkappen) van het gipsen voorwerp voorzichtig bij met een scherpe schaar.

11. Vul een brede kom met een restje verf, leng ze een beetje aan met water en dompel het object hier even in zodat enkel de rand kleurt.

12. Schuif het snoer met de eraan bevestigde fitting en lamp door de bovenkant van de lampenkap.

Tekst, productie en fotografie Christl Exelmans