Op een grote paddenstoel

02/10/14 om 17:54 - Bijgewerkt op 12/11/14 om 12:59

Bron: Nest

Deze fleurige paddenstoelen vormen de ideale basis voor een sfeervol herfsttafereel.

Op een grote paddenstoel

Dit moet het worden. © .

Elk seizoen heeft charme. En de herfst helemaal. Het groene lover van de bomen verkleurt naar een prachtig palet van gele, rode en bruine tinten. De tuin maakt zich langzaam op voor een koude en donkere winter, terwijl de najaarsbloeiers toch nog voor wat extra kleur zorgen. Herfstanemonen, asters, hortensia... En als zij stilletjes verdwijnen, valt het op hoe groen de klimop is.

Tijd dus om even in de tuin rond te dwalen en te kijken wat er zich aandient voor een speels herfstboeket. "Hortensia's zijn altijd heel dankbaar", zegt Ann Desmet van De Egelantier. "Ze verkleuren heel mooi en naarmate ze verder verwelken, worden de bloemen fragiele kantwerkjes die in de winter voor een heel bijzonder effect zorgen." Hortensia speelt samen met wilde kastanjes de hoofdrol in de speelse creatie die Ann dit keer voor ons maakt: een paddenstoelentrio. "Dit bloemstuk vraagt wel wat werk, maar het loont de moeite: deze paddenstoelen drogen heel mooi in en blijven daardoor ook weken lang mooi."

ZO MAAKT ANN DIT BLOEMSTUK

Als basis gebruikt Ann een houten schijf, in dit geval van een berk. Daarop lijmt ze met een lijmpistool verhoute, holle stengels van zonnebloem. Drie voor de hoge paddenstoel, eentje voor de lagere. Rondom rond lijmt ze wat houtsnippers vast, die perfect de lijmsporen verbergen. Voor de hoed van de paddenstoelen gebruikt Ann halve oasisbollen (diameter 16 cm). Ze zijn verzadigd met water en worden op de stengels bevestigd. Een stokje helpt om goed het midden te bepalen. Een kleine halve bol oasis (diameter 9 cm) wordt rechtstreeks op een schijf hout bevestigd.

Ann maakt kleine toefjes door de hortensiabloempjes met een ijzerdraadje vast te binden. Dat is belangrijk omdat ze op deze manier mooier indrogen. De vers geraapte, wilde kastanjes prikt ze op een tandenstoker. Kastanjes en bloemen worden in het oasis geprikt tot een mooi vol geheel.

TIPS VAN ANN

Gebruik fijn ijzerdraad om de toefjes te maken. Daarmee kan je ze steviger in het oasis vastprikken.

Als je wilde kastanjes gaat rapen voor dit bloemstuk, prik dan onmiddellijk de tandenstoker erin. Dit gaat makkelijker als de kastanjes nog wat zacht zijn.

Voor een extra speels effect kan je nog enkele takjes klimop en Verbena bonnariensis (de kleine fijne bloempjes op de foto) toevoegen.

Creëer met de paddenstoelen een herfsttafereel door ze bijvoorbeeld tussen de herfstbladeren en -vruchten te zetten. Wij plaatsten ze in een houten schaal van Ben Vanden Berghe met houten paddenstoeltjes (ook van Ben Vanden Berghe) errond.

HORTENSIA ONDER DE LOEP

Naam: Hydrangea macrophylla

Bloei: van juni tot oktober.

Plantplaats: losse, rijke, natte, maar goed doorlaatbare bodem in de halfschaduw.

Hoogte: 1 tot 3 meter.

Weetjes:

In zure gronden worden de bloemen blauwer, in basische gronden kleuren ze roze en in pH-neutrale gronden paars. Witte bloemen blijven wit.

Om de bloemen te laten indrogen is het belangrijk ze op het goede moment te knippen, namelijk als de bloemen al beginnen te knisperen als papier.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx