Oogstmand

11/10/12 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Volop herfst en dat is het ideale moment om zo'n mooie oogstmand te maken.

"Ik word de seizoenen nooit beu", lacht Gudrun Cottenier. "Elk jaargetijde heeft zo zijn charme. In de herfst zijn dat de talrijke vruchten die je haast overal vind: kleine appeltjes, druifjes, maar ook kastanjes, eikels, elzenproppen... noem maar op! Bovendien zijn er veel bloemen, zoals hortensia's, die bijna uitgebloeid zijn en daardoor een zeer fragiele, vergankelijke schoonheid hebben. Met al die rijkdom is de herfst echt ideaal om een bloemstuk te maken dat kan indrogen."

De basis voor deze mand vormen de bloemen van Hydrangea macrophylla, een heel dankbare struik die weelderig bloeit. Die bloemen, verwerkt in toefjes, combineert Gudrun met allerlei vruchtjes: kleine appeltjes (Malus), onrijpe vijgen, komkommervruchtjes en druifjes. Om op te vullen gebruikt ze knisperend gele bladeren van de lindeboom en een enkele rank van clematis geeft het geheel een speelse toets.

"Je kunt eindeloos variëren op dit thema", zegt Gudrun. "Kijk gewoon wat je vindt als je door het bos of het park wandelt. Denappeltjes, de bolsters van kastanjes, lorkentakjes... Eigenlijk kan je bijna alles in een mand als deze verwerken. Dit is een bloemstuk dat erg lang mooi blijft en je haalt een stukje natuur in huis op een moment dat de natuur zelf min of meer in winterslaap gaat."

Zo maakte Gudrun deze mand

Het werk vooraf is erg belangrijk: alle vruchtjes werden op een stokje gestoken, wat makkelijker werkt. De vijgjes worden liggend gestoken, zodat ze een mooier vlak bestrijken. De oasis heeft een tijdlang in water gestaan en is volgezogen. "Dat is een veel stevigere basis om mee te werken", vertelt Gudrun. "Bovendien is het voor de hortensia's interessant. Die kunnen dan langzaam indrogen." De hortensiabloempjes draait ze op een draadje: een toefje van 3-4 bloempjes. Begin zo dicht mogelijk bij de bloempjes en draai het draadje rond de steeltjes, zodat ze goed vastzitten. Eerst prikt Gudrun de vruchtjes in de oasis. De toefjes bloemen komen daartussen. De gaatjes die er onvermijdelijk vallen, vult Gudrun op met knisperende herfstbladeren, in dit geval bladeren van de linde. Als finishing touch steekt ze hier en daar een trosje kleine druiven vast en werkt ze de mand af met enkele ranken van clematis, voor een speels effect.

Tips van Gudrun

Knip de hortensia aan het begin van de herfst, op het moment dat de bloemen al een tikkeltje verkleuren en beginnen te drogen. Begin oktober is ideaal. Wilt u de hortensia laten indrogen, dan is het moment van afknippen extra belangrijk. De hortensiabol moet half droog aanvoelen. Dit kan verschillen van bloem tot bloem, ook op één plant. Sommige bollen zijn rijp, andere niet.

Hortensia droogt het mooist in als je dit proces langzaam kan laten voltrekken: geef dus in het begin een bodempje water. Of vertrek, zoals in dit geval, met een volgezogen oasis.

Wilt u de hortensia op draad zetten om fijn werk te hebben, dan zet u die best vers op draad. Gedroogde hortensia breekt gemakkelijk af.

Harde vruchten als kastanjes en eikels vragen extra voorbereiding: vooraf een gaatje maken is een must om ze op de cocktailprikkers te kunnen zetten.

Prik de stengels van clematis ook zeker in de natte oasis, daardoor blijven de blaadjes langer mooi.

Kies een mand die past bij dit soort bloemstuk: een ruw gevlochten exemplaar geeft een heel mooi effect.

Bekleed de mand met extra plastic om lekken te voorkomen.

De hortensia (Hydrangea) onder de loep

Familie: Saxifragacedae of de familie der steenbreekachtigen

Bloei: juni-oktober

Plantplaats: Hydrangea vraagt een vochtige ondergrond en is kalkminnend. De kleur van de bloem is afhankelijk van de zuurheidsgraad van de bodem.

Grootte: afhankelijk van de soort wordt Hydrangea 1 à 2 meter hoog en 1 à 2 meter breed.

Soorten en variëteiten: er bestaan honderden soorten, variëteiten en cultivars. De bekendste en meest verspreide is de grootbloemige Hydrangea macrophylla, die je in tal van tuinen en zelfs huiskamers terugvindt. Ook bekend is de zogenaamde pluimhortensia (H. paniculata), zo genoemd omdat de bloemtrossen op grote pluimen lijken. De klimhortensia is ideaal om een oude muur op te sieren. De verschillende hortensia's variëren in hoogte en breedte, maar ook in bloemvorm. In kleur variëren de bloemen van Hydrangea macrophylla van wit over lichtroze tot paars en zelfs blauw.

Verzorging: hoewel het snoeien van hortensia's vaak wordt aangeraden, is het toch raadzaam niet te drastisch te werk te gaan. Wacht in elk geval tot de struik enkele jaren oud is om met snoeien te beginnen. Het wegknippen van uitgebloeide bloemen kan wachten tot het einde van de winter: de dikke schermen zorgen tijdens de wintermaanden immers voor wat reliëf in de tuin. Hoe meer kalk er in de bodem zit, hoe rozer de bloemen van Hydrangea macrophylla worden. Dit kunt u sturen door toevoeging van extra kaliumaluin. Het maakt de grond zuurder en de meeste roze bloemen blauwer.

Gebruik: hortensia's staan heel fraai in schoofboeketten en toefjes van bloempjes laten zich prima verwerken in een bloemstuk dat mag indrogen.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Onze partners