Modulaire kisten

08/05/13 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Met verschillende aan elkaar gekoppelde kisten maakt u een hoogstpersoonlijke kast. Een blokjesspel met oneindig veel mogelijkheden

Christl Exelmans: "De verschillende elementen kunnen gestapeld of naar elkaar geplaatst worden, in verschillende afmetingen en vormen. Op deze manier creëert u een persoonlijke kast. Door de verschillende kisten aan elkaar te koppelen met de houten staafjes krijgt het hele systeem voldoende stabiliteit, zonder dat elke kist afzonderlijk aan de muur moet worden bevestigd. Zorg er wel voor dat de diameter van het boorgat overeenkomt met die van het staafje zodat het goed spant. De staafjes kunt u een vrolijk kleurtje geven door ze te schilderen met lakverf.

In het voorbeeld heb ik rond een bestaand bed gewerkt. Een deel van de kisten rust op het beddenhoofd, de kisten aan de zijkanten van het bed zijn dieper. Hiermee kunt u spelen. Het systeem kan in heel wat situaties toegepast worden: rond een bureau, een vrolijke keukenhoek of een opbergsysteem onder een trap... Let er wel op dat u de dikte van de platen aanpast als de kisten groter worden."

BENODIGDHEDEN

Mdf-planken (120 mm dik)

Verf

Spaanderplaatschroeven

Houtlijm

Metalen haakjes

Ronde stok met doorsnede van 1,5 cm

Fijn en grof schuurpapier (120 en 80 g)

Verfrol

Zaagje

Klokboor

ZO GAAT U TE WERK

Bepaal het aantal kisten en hun afmeting. Maak bij voorkeur een schets die goed aanduidt waar de verschillende kisten zullen staan en waar ze aan elkaar gekoppeld zullen worden. Meet voor elke kist de zijkanten, neem telkens de buitenmaten.

Zaag per kist de 4 kanten op maat.

Schilder de planken, bij voorkeur in een afwasbare lakverf met behulp van een lakrol.

Laat goed drogen, geef indien nodig een tweede laag verf.

De kisten worden gevormd door telkens de zijkanten aan elkaar te bevestigen. Om gemakkelijk te werken worden er eerst twee schroefgaten in twee zijkanten voorgeboord, telkens op 1,5 cm van de rand. Boor voorzichtig met een boor van 3 mm door de kopse kant van de twee mdf-planken, zoals op de foto, en zorg voor een diepte van 1 cm. De andere twee zijkanten moet u volledig doorboren, gebruik hiervoor een boor van 4 mm.

Steek de schroeven (3,5 x 3) door de openingen en schroef vast aan de zijkanten van de kist in de voorgeboorde openingen. De verhouding tussen de doorsnede van de boor en de schroeven is zeer belangrijk. Gebruik bij voorkeur spaanderplaatschroeven. De fijne mdf-planken zullen minder snel splijten door deze schroef. Werk zo alle kisten af.

Indien u een achterwand wenst te plaatsen meet u de achterkant van de kist. Zaag een plank van dezelfde afmeting en lijm vast aan de kist met houtlijm.

Om haakjes op de achterwand te plaatsen moet u die eerst inschroeven vóór u de achterwand vastzet. Meet eerst de plaats uit waar de haakjes komen.

Zet eventueel vast met een sergeant tijdens de droogtijd voor meer stevigheid.

Zaag de ronde stok in stukken van 5 cm.

Schuur de zaagkanten glad met grof en daarna fijn schuurpapier.

Schik de kisten zoals u ze wilt plaatsen rond het bed of tegen de muur. Boor telkens een gat van 1,5 cm met een klokboor om twee kisten met elkaar te verbinden. Koppel ze aan elkaar door de stukjes ronde stok door de boorgaten te schuiven.

Tekst, styling en foto's Christl Exelmans