Mandje herfst

09/10/13 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Bron: Knack Weekend

Een mand in herfsttinten met blozende sierappeltjes: weelderig, kleurrijk en een typische bloemstuk voor het najaar.

Mandje herfst

"Een weelderige herfstmand, zo zou ik dit bloemstuk zelf omschrijven", vertelt floriste Katrien Vandierendonck. "Die kleurenpracht, zo typisch voor de herfstmaanden, nog even in huis halen voor de lange koude en sombere winter eraan komt. Dat vind ik heel belangrijk, jezelf nog even opladen met die overvloed van herfst, want voor je het weet is alles dor en kaal. Loop ik door het bos, maar ook door mijn tuin, dan wil ik die herfstkleuren, dat warme geel, dieprood en fluweelbruin naar binnen halen. Niet alleen in mijn huis - in de vorm van een bloemstuk - maar ook in mezelf. Letterlijk en figuurlijk dus. Even stilstaan bij het emotionele van die kleurenpracht. Alsof je een voorraad kleur opdoet voor de kille wintermaanden. Het voordeel van dit bloemstuk is bovendien dat het bijna volledig uitdroogt, je hebt er wel heel veel en erg lang plezier van."

"Het is een heel rijke, weelderige mand", gaat Katrien voort. "Grote bladeren worden afgewisseld met kleinere bottels en bessen. De sierappeltjes zijn voor mij in dit stuk de kers op de taart. Speels, boordevol kleur en typisch herfst."

ZO MAAKTE KATRIEN DIT BLOEMSTUK

"Bij het maken van dit bloemstuk is eigenlijk geen specifieke bloemschiktechniek te pas gekomen. Leg een stuk oasis in je plukmand en steek er vervolgens helemaal rondom de basis in. Kies als basis - de ondergrond - altijd een groot blad, een ingrediënt waarvan je heel veel ter beschikking hebt en dat bij voorkeur groen kleurt. Zo krijg je meteen een vol resultaat. Sedum kreeg van mij hiervoor de voorkeur, dat is een dankbaar groen om mee te werken. Hou er ook rekening mee dat je, als je met zoveel verschillende ingrediënten werkt, de vorm moet laten primeren. Speel met grootte, maar ook met lichte en donkere ingrediënten en bouw af en toe een rustpunt in zoals in dit stuk het blad van de stokroos. Maak groepen, en steek die groepjes in de oasis. Door gestructureerd te werken en de mand langzaam op te vullen met die groepjes, schep je orde in een overvloed aan ingrediënten die anders al snel een rommeltje zouden kunnen worden." Behalve de sedum en het blad van de stokroos plukte Katrien uit haar tuin ook varens, bessen van de klimop, schoenlappersplant of Bergenia, vrouwenmantel of Alchemilla, hortensia, Ribes tricolor, euforbia, rozenbottel en uiteraard gewone appeltjes én sierappeltjes of Malus.

TIPS VAN KATRIEN

Wandel door de tuin of het bos en pluk alles wat je ziet. Hoe meer variatie en kleur, hoe liever.

Behalve de sierappeltjes stak Katrien ook gewone appeltjes in deze herfstmand. U kunt die appeltjes op satéstokjes steken en zo in de oasis prikken, maar hou er dan wel rekening mee dat de appeltjes dan sneller rotten. Leg ze daarom gewoon los tussen de andere ingrediënten en vervang ze wanneer nodig.

Voor zo'n grote mand hebt u uiteraard heel veel materiaal uit de tuin nodig. Begin daarom met een kleiner mandje en waag u aan een grote wanneer u het schikken onder de knie hebt én u een grote tuin hebt met heel veel groen.

SIERAPPELTJES IN DE KIJKER

Familie: de sierappel of wilde appel Malus is een geslacht met maar liefst 35 soorten winterharde bladverliezende, bloeiende en vruchtdragende bomen of heesters uit de rozenfamilie of Rosaceae.

Kweek: meestal worden sierappeltjes gekweekt als half- of hoogstambomen. In struikvorm kan, maar is dit niet ideaal en voor de stadstuin vragen ze ook te veel ruimte. Plant de jonge boompjes bij goed weer tussen oktober en maart in de zon of halfschaduw. Plaats er de eerste jaren ook een steunpaal naast, zodat ze stevig vast staan.

Bloemen: de licht geurende bloemen zijn komvormig, hebben vijf kroonbladeren en goudgele meeldraden. Ze staan in trosjes aan het eind van de zijtakken en verschijnen tegelijk met de jonge bladeren.

Vruchten: in de zomermaanden veranderen de bloemen in kleine, ronde of eivormige vruchtjes van zo'n 1 tot 2,5 cm groot, die in september en oktober rijp worden. De vruchten variëren in kleur van groen over geel tot oranjerood of paarsbruin.

Groei: wilde appeltjes groeien in elke gewone goed gedraineerde tuingrond die verrijkt is met organische meststoffen zoals compost of goed verteerde stalmest.

PRAKTISCHE INFO

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41.

Tekst Annelies Ryckaert Foto's Diane Hendrikx