Lentefrisse tulpen

06/03/14 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Bron: Knack Weekend

Supersimpel boeket met kleurrijke tulpen. Ideaal om de lente in huis te brengen.

Lentefrisse tulpen

Winterbloeiers als helleborus en toverhazelaar tooien zich met bescheiden bloemen of in bescheiden kleuren. Dus wanneer de eerste bloembollen hun felle pracht ontvouwen, mag u er zeker van zijn: de lente is in aantocht. "Ik houd wel van de tulp", vertelt Ann De Smet van de Egelantier. "Ze komt oorspronkelijk uit Turkije en werd door een diplomaat mee naar Europa gebracht, ergens halfweg de zestiende eeuw. Van toen af is men ze beginnen kweken. Eerst in Antwerpen, maar al snel werd Nederland hét centrum van de tulpenkweek. Daar zit een hele boeiende geschiedenis aan vast."

Lange tijd waren het ook hele dure, erg gewilde bloemen. Je ziet ze daarom ook heel vaak op oude schilderijen. Vandaag vinden we tulpen vrij gewone bloemen, maar ze zijn ontzettend dankbaar. Zeker in het voorjaar, wanneer de tuin nog maar weinig kleur geeft, zijn ze daar om de boel op te fleuren. Letterlijk en figuurlijk, want ze bestaan in een rijke variatie van tinten: van spierwit over lichtgeel en zachtroze tot knalrood en dieppaars. "Zelf houd ik niet zo van de echte knallende kleuren," bekent Ann, "maar die met die zachte tinten weten ze me ieder voorjaar te verleiden."

ZO MAAKTE ANN DIT BLOEMSTUK

De basis is een eenvoudig berkenpotje. Met behulp van een lijmpistool beplakt Ann het ruwe oppervlak van dit potje met takken in grillige vormen. In het midden plaatst ze een confituurpot als 'vaasje' voor de tulpen: "Dit berkenpotje is wel bekleed met plastic, maar we willen toch lekken voorkomen", aldus Ann. Vervolgens worden de tulpen netjes geschikt. Daarna vult ze de gaatjes op met grassen, voor een lekker vol effect.

TIPS VAN ANN

Zorg ervoor dat de tulpen aanvankelijk niet te veel boven de takken uitkomen. Tulpen groeien verder in de vaas en zullen na enkele dagen hun hoofdjes boven de takken uitsteken.

Je kunt hiervoor allerlei takken gebruiken, zelfs exemplaren die je uit de tuin haalt of meeneemt uit het bos. Voorwaarde is wel dat ze van de schors zijn ontdaan en dat ze grillige vormen hebben, want die geven dit bloemstuk een speelse toets.

Kies voor dit boeket een koele, niet-zonnige plaats. In de zon en in de warmte laten de bloemen al heel snel hun hoofdjes hangen.

DE TULP ONDER DE LOEP

Naam: Tulipa, tulp

Bloei: de bloeiperiode loopt van april tot in juni. Sommige soorten bloeien vroeg, andere dan weer laat in het seizoen.

Plantplaats: tulpenbollen plant je best in het najaar, tussen oktober en december. Ze houden van luchtige grond die niet nat blijft en van een zonnige plaats in de tuin. In groepjes bij elkaar geven ze een heel mooi effect.

Hoogte: de botanische tulp wordt zo'n 10 tot 30 cm hoog, de bekende tuintulp 25-60 cm.

Weetjes:

Over het algemeen wordt aangeraden om na de bloei de bloem weg te knippen en vervolgens het loof de tijd te geven om af te sterven. Pas daarna haalt u de bollen uit de grond. Laat ze drogen en bewaar ze op een donkere, koele plaats. Selecteer de mooiste en gezondste bollen om in het najaar opnieuw uit te planten.

Zuid-Holland en West-Friesland, maar vooral Flevoland zijn de regio's waar in Nederland tulpen en ander bollen worden gekweekt. Minder bekend dan de Keukenhof is de Hortus Bulborum in het Noord-Hollandse plaatsje Limmen. In deze collectietuin, waar bolgewassen voor het nageslacht worden bewaard, staan ongeveer vierduizend soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbollen.

De tulp is lange tijd een heel dure plant geweest. In de zeventiende eeuw was deze bloem zo gewild dat er een echte tulpengekte ontstond. Velen zagen daar brood in en vroegen exuberante bedragen: 4000 florijnen (nu ongeveer 1820 euro) voor één bol was niet ongewoon. Voor zeldzame bollen kon dit oplopen tot 13.000 florijnen (5910 euro). De rage verdween echter even snel als ze gekomen was en liet vele handelaars berooid achter.

Ann Desmet, De Egelantier, Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem, 056 77 63 96, www.egelantier.be. Ann geeft geregeld workshops, al dan niet in eigen atelier. Verder organiseert ze tentoonstellingen en evenementen. Alle info vind je op de website.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx