Legplank natuur

13/01/14 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:19

Bron: Knack Weekend

Verrassend hoe een doodgewone legplank plots een heel decoratief karakter krijgt, gewoon door er een tak tegenaan te schroeven.

Legplank natuur

Deze organische wandplanken hebben iets poëtisch. Ze brengen een stukje natuur in huis. Het grillige van de takken breekt met de rechte lijnen van de planken, wat een speels effect oplevert. Takken kan je sprokkelen in het bos of verzamelen bij het snoeien. In dat geval heb je keuze te over. Let erop dat ze goed droog zijn, zet ze eventueel even apart in een droge, warme ruimte. Vermijd takken met schimmels of houtworm.

Voor deze wandplanken kozen we simpele bevestigingshaken als ophangsysteem, maar het kan altijd discreter. Ikea heeft bijvoorbeeld Ekby Bjarnum, een console die handig de plank verbergt. Of ga voor de Lack-collectie met verborgen ophangbeslag. Ook kan u werken rond wandplanken uit de doe-het-zelfzaak. Eigenlijk kan het idee makkelijk worden aangepast aan de functie en ruimte. Eén lange wandplank, afgewerkt met een dikke tak, geeft een bijzonder effect in een lange gang. Maar het kan ook met verschillende kleinere planken onder elkaar, of een fijne plank die een volledige wand beslaat waarop je theelichtjes of kaders plaatst. Er is een scala aan mogelijkheden en het effect blijft verrassend.

BENODIGDHEDEN

Plankjes uit dennenhout van verschillende afmetingen (naar wens). Wij gebruikten 1,8 cm dikke planken tussen 50 cm en 25 cm lang en tussen 10 cm en 14 cm breed.

Takken

Houtzaag

Schaaf

Boormachine met fijne houtboor

Lange fijne schroeven en korte schroeven

Grof en fijn schuurpapier (bv. korrel 40 en 400)

Bevestigingshaken (de maten hangen af van de grootte van de plank)

WERKWIJZE

1. Schuur de kanten van de plankjes mooi glad met grof en daarna met fijn schuurpapier.

2. Zoek takken, eventueel met knopen en twijgen voor een speels effect. Hoe dikker de takken, hoe beter de plankjes verborgen worden. Zoek de kant van de tak die het meest recht loopt om hem gemakkelijk aan de plank te kunnen vasthechten. Schraap desnoods wat hout weg met behulp van een schaaf.

3. Zaag de takken af op dezelfde lengte als de plankjes, extra zijtakken mogen wel uitspringen.

4. Boor fijne gaatjes door de takken (3 cm van de uiteinden) met de boormachine. Zet hiervoor de tak vast met twee lijmklemmen zodat je gemakkelijk recht kan boren.

5. Schroef aan de onderkant van elke plank twee bevestigingshaken vast. Gebruik hiervoor korte schroeven van 1,5 cm lengte.

6. Schroef de tak aan de plank vast door de schroeven door de boorgaten te schroeven. Kies fijne schroeven zodat de tak niet barst. De lengte van de schroef is afhankelijk van de dikte van de tak. Lengte schroef = dikte tak + 1,5 cm extra voor het deel van de schroef dat in de plank wordt gedraaid.

7. Boor gaten in de muur (zorg dat de planken waterpas liggen!), stop er pluggen in en schroef de planken tegen de muur.

8. Schilder eventueel de zichtbare kant van de haken in de kleur van de muur zodat ze minder opvallen.

Tekst, productie en fotografie Christl Exelmans

Lees meer over: