Lamp in fineerhout

25/01/13 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Hedendaags en origineel, maar ook natuurlijk en warm, zo oogt deze luchter bekleed met fineerhout. De grootte en het uitzicht kunt u helemaal zelf bepalen aan de hand van ons stappenplan.

Hout was een bewuste keuze voor deze lampenkap, ze refereert naar de warmte van een nest, kriskras in elkaar gestoken maar toch met zorg. Door de zijkanten van het geraamte in hout uit te werken, laten we dit mooi samenkomen met de stroken fineerhout. De metalen ringen kunnen ook weggestopt worden achter een lint fineerhout, zodat alles mooi uniform is. Voor een speelser effect kunt u het fineerhout in verschillende breedtes snijden. U kunt er ook voor kiezen om de stroken op een regelmatige wijze in te vlechten, alsof u weeft met de houten fineerstroken en de latten.

Door de stokjes aan verschillende ringen te bevestigen, bepaalt men de vorm van de lampenkap. Ook hier heeft u de keuze: lang en conisch ( een kleine en grotere ring), een halve bol (een kleine cirkel, en twee grotere) of gewoon recht (twee gelijke ringen).

Tenslotte kan u ook rond een bestaand geraamte werken. Hou er dan wel rekening mee dat de metalen stroken zichtbaar zullen zijn. In dit geval kan werken met papier of behangpapier in plaats van houtfineer voor leuke en verassende resultaten zorgen.

Benodigdheden

• Ringen voor lampenkap: ring met kruis van 30 cm doorsnede, ring van 35 cm doorsnede en ring van 40 cm doorsnede

• 9 houten latjes

• Fijn vlaskoord

• Handponstang voor gaatjes van 1 mm

• 1 rol fineerhout Amerikaanse populier

• Snijmes

• Meetlat en potlood

• dubbelzijdige kleefband

• wasknijpers (facultatief)

• Elektrisch snoer, lampfitting en lamp

• Plafondkapje

Zo gaat u te werk

1. Bepaal de vorm van de lampenkap door de keuze van de ringen.

2. Verzaag of knip de houten latjes op 55 cm. Knip 2 gaatjes in de bovenkant van elke houten lat. Knip opnieuw 2 gaatjes in elke lat op 40 cm en 50 cm, te tellen vanaf het begin van de lat.

3. Rijg fijn koord door de gaatjes aan de bovenkant van de latten en bind het rond de bovenste ring. Werk zo alle latjes aan de bovenkant af en zorg ervoor dat de afstand tussen de verschillende latten op de bovenring ongeveer overal gelijk is.

4. Rijg fijn koord door de gaatjes op 40 cm en hecht hieraan de ring van 40 cm doorsnede.

5. Hecht tenslotte de ring van 35 cm doorsnede vast aan de laatste rij gaatjes met behulp van fijn koord - de vorm gaat nu lichtjes gebogen staan. Voor extra stevigheid kunnen de latjes nog met wat extra kleefband vastgezet worden, zodat ze niet gaan glijden rond de ring.

6. Teken stroken van 1,5 cm op de rol fineerhout (meerdere stoken naast elkaar uitmeten werkt sneller) en snij voorzichtig uit met een breekmesje.

7. Vlecht de stroken door het geraamte van de lampenkap. Zet het begin en het einde telkens vast met een stuk stevige dubbelzijdige kleefband. Een wasknijper als extra steuntje bij het begin van de strook helpt om gemakkelijker te werken. De lange strook fineer kunt u best en zo tussen de houten latjes te draaien.

8. Werk rustig voort tot het gewenste effect verkregen is. Zorg ervoor dat zichtbare stukjes kleefband overlapt worden door een strook hout voor een mooie afwerking.

9. Werk ook de eindpunten van de stroken mooi naar binnen af door ze onder een andere strook te laten glijden. Zo lijkt het of alle stroken vloeiend in elkaar lopen.

10. Werk de lamp mooi af aan de onderkant en knip de uitstekende houten latjes af.

11 Werk de bovenkant af met een strook die rond de bovenste cirkel wordt gekleefd.

12. Bevestig de lamp aan de kap.

TEKST EN FOTO'S CHRISTL EXELMANS

Lees meer over:

Onze partners