Kunstig vlechtwerk

25/09/13 om 12:43 - Bijgewerkt om 12:43

Bron: Knack Weekend

Stil, koel en ingetogen is dit frêle bloemstuk met tere tinten en kunstig vlechtwerk.

Kunstig vlechtwerk

"Dit is geen uitbundig, rijkelijk bloemstuk," zegt Katrien, "wel een stil, koel en ingetogen exemplaar. Daar zorgen de verschillende tinten grijs voor. De salie is grijzig van kleur, en de miscanthus (olifantsgras) heb ik gekozen omwille van het grijze streepje in het midden." Net omdat hier allemaal dezelfde tinten opduiken, is het nodig om nog meer nadruk te leggen op de vorm van het stuk. Anders verdwijnen de verschillende planten in het niets. Hoe je dit doet? "Door de verschillende planten te bundelen en dus met groepjes te werken. Ook textuur en structuur spelen een belangrijke rol: het fluwelige van de salie, het springerige van de hebe of struikveronica, de gevlochten structuur van het miscanthusgras en het frêle van de roosjes. Voor deze roosjes creëerde ik bovendien een soort bedje waarin ze rusten. Zo krijgen ze ook alle aandacht die ze verdienen en komen ze het best tot hun recht."

Zo maakte Katrien dit bloemstuk

Hoe je een ronde of ovalen schaal invult, maakt niet uit, meent Katrien. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je de verschillende planten groepeert. In de schaal ligt een stukje oasis waarin eerst het gevlochten en geplooide miscanthusgras wordt geprikt. Maak hiermee een soort van kommetje, een bedje voor de roosjes. Vervolgens brengt u de verschillende groepjes groen in de oasis aan. Eerst een bosje salie, vervolgens wijnruit, de hebe en de geplooide bladeren van verbascum (koningskaars). Zorg ervoor dat u mooi langs de rand van de schaal blijft en dat de schaal mooi vol wordt. Tot slot schikt u groepjes roosjes in het gevlochten bedje.

Zo vlecht u het misancthusgras

1. Neem zo'n tien stroken miscanthusgras. Meer of minder kan ook, afhankelijk van de grootte van de schaal en het bloemstuk.

2. Schik ze op een afstand van 1 cm van elkaar en kleef de uiteinden vast met makkelijk verwijderbare tape.

3. Vlecht tien andere grasstroken door de stroken een voor een van boven naar onderen te bewegen en tussen de andere stroken in te weven. Zo maakt u een vierkant gevlochten tapijtje. Zorg ervoor dat de grasstroken voldoende lang zijn zodat het gras niet helemaal gevlochten is.

4. Maak de tape los, leg uw handpalmen plat op het gras langs beide zijden van het tapijtje en schuif de handpalmen naar elkaar toe, zodat het gevlochten vierkant in een ruitvorm wordt geschoven.

5. Neem de uiteinden vast en plooi de stroken naar binnen toe, zodat u een bolvorm bekomt. Modelleer de bol wat met de vingers zodat het gras in deze vorm lichtjes blijft staan. Knip de te lange stroken af, maar zorg dat de uiteinden niet te kort worden zodat u nog voldoende hebt om het vlechtwerk in de oasis te bevestigen. Dit doet u door de uiteinden in de oasis te prikken.

Tips van Katrien

Omdat al het groen in dit stuk mooi uitdroogt, kunt u ervoor kiezen enkel de roosjes te verwijderen nadat ze uitgebloeid zijn en ze te vervangen door nieuwe roosjes of calla's in een buisje.

Experimenteer met groen uit de tuin! Katrien koos voor salie, hebe, verbascum, wijnruit en roosjes, maar in principe kan dit stuk met om het even welk groen uit de tuin gemaakt worden. Let wel op details zoals hier de grijze tinten, en ook structuur en textuur zijn van belang.

Salie in de kijker

Familie: salie of Salvia officinalis behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae).

Bloeitijd: dit kruid bloeit het hele jaar door maar krijgt in juni en juli lange, blauwpaarse, soms witte of roze bloemen.

Bloeiplaats: in de natuur vinden we deze mediterrane plant op zonnige, droge hellingen en tussen krijtrotsen. Geef salie daarom in de tuin een zonnig, liefst beschut plaatsje. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Salie groeit ook gemakkelijk in potten op het terras.

Zaaitijd: in maart kun je salie onder glas zaaien, het vervolgens in potjes verspenen en eind mei uitplanten in open lucht. Al is zaaien niet zo'n makkelijke manier om nieuwe plantjes te bekomen. Stekken is een stuk efficiënter en dat doe je in de maand september, onder dubbel glas of plasticfolie. Na het inwortelen en oppotten laat u de stekken overwinteren op een beschutte plaats buiten. Plant ze in de late lente uit, laat een afstand van 50 cm tussen de planten.

Bijzonder: salie heeft geneeskrachtige kenmerken. Omdat het kruid ontsmettend werkt, wordt het vaak gebruikt als mondspoelmiddel bij aften en ontstoken tandvlees. En je vindt het ook in tandpasta.

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41.

Katrien organiseert workshops bloembinden en schreef een boek boordevol inspiratie, 'Outdoor Flower Designs', uitgegeven bij Stichting Kunstboek, te vinden in de boekhandel.

Tekst Annelies Ryckaert Foto's Diane Hendrikx

Onze partners