Kerstboom net iets anders

05/12/12 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Om zelf te maken: een origineel kerstsymbool met sterren en een tafeltje.

De ster is een typisch kerstelement. Deze sterren in extra groot formaat zijn dan ook de diva's van de kerstversiering. De royale afmetingen zetten hun symboliek kracht bij. Je kunt ze ophangen in een boom, kriskras in huis plaatsen of als klein stilleven op een schouw.

Aan bomen werd lang geleden vaak magische krachten toegedicht. Een boom met zijn takken in de lucht en zijn wortels in de aarde verenigt immers alle elementen van het leven. Een kerstboom is dus het symbool van de levenscyclus. Voor deze sfeer kozen we bewust geen groene spar, maar een sobere, kale tak die past in deze winterperiode.

De enorme tak komt van een afgestorven appelboom. Andere takken of bomen kunnen net zo goed dienen. Vaak tref je ze op braakliggend terrein. Door een tafelblad aan de stam te bevestigen krijgt de boomtak een meerwaarde. Er is plaats voor extra decoratie of een bijkomend plekje om cadeautjes te presenteren.

Hebt u geen plaats om zulk een enorme tak te plaatsen, dan kunt u altijd opteren voor een kleiner model. Let er dan wel op dat de sterren ook worden uitgevoerd in kleinere en passende afmetingen. De afmeting van de tak en die van de sterren moeten in balans zijn. De tak kan ook in een hoge pot of vaas geplaatst worden. Naar wens kunt u dan nog een houten blad op de bovenkant van de pot laten rusten. Dat werkt iets makkelijker en het resultaat is hetzelfde.

BENODIGDHEDEN

- 6 ruwhouten planken van 10 cm breed en 55 cm lang voor het tafelblad

- ruw hout voor de sterren: afhankelijk van het aantal en de grootte van de sterren

- 4 stevige laten voor de onderkant van het tafeltje van 2 cm x 2 cm x 45 cm en 2 stuks van 2cm x 2 cm x 20 cm

- plankje als voetsteun voor de tak

- grote stevige tak of kleine boom

- fijn koord

- houtlijm

- witte matte acrylverf (100 ml volstaat)

- houtschroeven

- 2 winkelhaken

- figuurzaag

- boormachine

ZO GAAT U TE WERK

Voor de sterren

1. Teken een vijfhoekige ster uit op papier en verdeel in 5 gelijke ruiten.

2. Vergroot de ster tot de gewenste grootte. Wij gebruikten verschillende afmetingen, van het middelpunt tot het verste punt respectievelijk 13 cm, 20 cm, 23 cm en 35 cm.

3. Knip de verschillende ruiten uit, teken ze op het ruwe hout en zaag ze uit.

4. Schuur de vezels en eventuele splinters in het ruwe hout glad. Lijm de verschillende stukken één voor één aan elkaar met houtlijm en laat goed drogen.

5. Verf de sterren met witte acrylverf en laat drogen.

6. Boor een fijn gaatje aan de bovenkant van elke ster. Rijg een fijn koord door dit boorgat zodat de sterren opgehangen kunnen worden.

Voor het blad

7. Leg de 6 ruwhouten planken tegen elkaar en schroef ze vast met 2 latten tegen de achterkant, zodat ze stevig aan elkaar zitten.

8. Bepaal het middelpunt en trek een cirkel van 55 cm doorsnede. Let erop dat het middelpunt precies tussen 2 planken ligt. Snij de cirkel uit met behulp van een figuurzaag.

9. Zaag de tak onderaan vlak af en schroef vast op een plankje met een lange, stevige schroef.

10. Meet de gewenste hoogte van het blad en duid aan op de tak. Meet op deze hoogte de doorsnede van de tak. Trek een cirkel van deze doorsnede + 1 cm op de onderkant van het tafelblad, precies in het midden.

11. Maak over de helft van het ronde blad de latten aan de onderkant los zodat u een half tafelblad overhoudt. Op deze manier kunt u de opening goed uitzagen en komt ze strak rond de tak te zitten.

12. Schroef twee nieuwe latten aan de onderkant van de losgemaakte helft van het tafelblad zodat ze weer aan elkaar zit.

13. Zaag de kleine middelste cirkel uit met een figuurzaag.

14. U hebt nu twee halve bladen, waarvan eentje met twee uitstekende latten.

15. Stel het ronde tafelblad weer samen door de uitstekende latten weer aan de andere helft vast te schroeven rondom de tak.

16. Bevestig het blad onderaan met de twee winkelhaken aan de tak. Zorg dat het volledig waterpas staat voor u de winkelhaken definitief vastschroeft.

17. Hang de sterren in de tak en werk naar wens af met andere versiering.

TEKST EN FOTO'S CHRISTL EXELMANS

Onze partners