Kapstokkast, helemaal op maat

03/06/15 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

Ludiek, mooi én slim opgeruimd: deze kapstokkasten hebben het allemaal. Weg met het allegaartje van kleren in de hal! Iedereen vindt onmiddellijk zijn spullen terug en je hebt er een unieke eyecatcher bij.

Nodig voor 1 kast:

1 mdf-paneel van 45 cm x 170 cm en 1,6 cm dik

2 mdf-panelen van 45 cm x 23 cm voor de leggers

8 witgelakte hoekplaatjes

schroeven voor spaanplaat met platte kop van 30 mm lengte

foto (hoe hoger de beeldkwaliteit in pixels, hoe scherper de vergroting)

aangepaste schroeven en pluggen om in de muur te schroeven

spuitlijm voor fotomontage (bv. Schleiper of behangerslijm)

1 kledingroede van 22 cm lang (voor meer kasten eventueel een langere staaf, zelf in stukken te zagen)

2 bijpassende kledingroededragers

uitvergrote foto van 45 cm x 170 cm

2 zelfklevende meubelbeschermers in vilt

extra kledinghaakjes

(eventueel) witte, matte lakverf en lakrolletje

Zo ga je te werk:

1. Maak een foto van de persoon voor wie je de kast maakt of zoek in je archieven. Hou rekening met het formaat van de kapstok: een lang en smal beeld dus. Vertrek van een digitaal of gedigitaliseerd beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de vergroting.

2. Laat de foto's uitvergroot afdrukken op het formaat van de grote plaat (45 x 170 cm). Dat kan in een gespecialiseerd copy center dat over een printer voor grote formaten beschikt. Informeer je eerst over de correcte aanlevering van het bestand (resolutie, formaat...).

3. Koop de mdf-panelen en laat ze eventueel op maat zagen. Koop ze in het wit of verf ze achteraf met witte lakverf. De kant waar de foto op komt, hoef je natuurlijk niet te schilderen.

4. Leg de grote mdf-plaat op de grond, met de kant waarop de foto komt naar beneden.

5. Plaats de leggers op de lange zijkant op het paneel. Blijf bv. links 10 cm van de rand van het grote paneel en rechts 25 cm. Als je het later rechtop zet betekent dit dat je onderaan 25 cm over hebt om spullen onder de onderste legger op de grond te plaatsen, en boven 10 cm om iets op de bovenste legger te zetten. Die afstanden kan je zelf kiezen.

6. Bevestig vier hoekplaatjes op de leggers, twee voor tegen het paneel en twee voor de muur.

7. Schroef de dwarsplankjes elk met twee hoekplaten op het paneel.

8. Bevestig vilten beschermers aan de toekomstige onderkant (rechts) van het paneel.

9. Zet het geheel voorzichtig recht (op de vilten beschermers) en schuif het tegen de muur.

10. Schroef de leggers elk met 2 hoekplaatjes vast tegen de muur.

11. Bevestig op exact dezelfde hoogte één kledingroededrager tegen het grote paneel en één tegen de muur. Zaag de kledingroede op maat en leg ze in de dragers.

12. Schroef op 85 cm hoogte in het midden van het paneel een haakje voor bv. een boekentas. Dit kan je eventueel ook doen voor je het geheel tegen de muur bevestigt.

13. Snij de foto op maat indien nodig.

14. Bevestig de foto op het mdf-paneel met behulp van spuitlijm of behangerslijm. Bespuit eerst het paneel met de lijm.

15. Positioneer de foto voorzichtig op de bovenkant van het paneel. Let erop dat de foto kaarsrecht op het paneel wordt bevestigd.

16. Rol ze voorzichtig naar beneden en wrijf onmiddellijk na met een doek zodat er geen luchtbellen ontstaan tussen de foto en het mdf-paneel.

Tips:

Je kan ook voor een abstracter beeld gaan, bijvoorbeeld een landschap waarvan (voor drie kasten) drie stukken van hetzelfde oorspronkelijke beeld worden gebruikt. Met effen geschilderde vlakken ga je voor heel sober. Je kan dan nog een toets geven door een naam, een minifoto of iets dergelijks toe te voegen. Kindertekeningen doen het ook goed.

De hoogte van de kapstokken en de leggers kan je aanpassen, voor jonge kinderen mag alles een maatje kleiner zijn. Voor wat extra pit kan je de zijkanten van de panelen een fris kleurtje geven.

Tekst, foto's en styling Christl Exelmans

Onze partners