Kanten bloemstuk

23/02/12 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

Om zelf te doen: stap voor stap een fragiel lentebloemstuk met fluitenkruid.

"Ik houd ervan om doodgewone bloemen, onkruid bijna, te gebruiken in een bloemstuk", vertelt Gudrun Cottenier van de Groene Verbeelding. "Het fluitenkruid is bijvoorbeeld fantastisch. Vanaf april begint het te bloeien en in een mum van tijd kleuren de kantachtige bloemen de bermen of zelfs hele weiden wit. Als de wind er dan in speelt, lijkt het een zee van wit. Zo mooi."

De grote bloemschermen lenen zich uitstekend voor natuurlijke boeketten en bloemstukken. Ze zijn immers niet symmetrisch of strak, integendeel: ze ogen heel speels en vooral heel fragiel. "Voor mij brengen ze al vroeg in het voorjaar de zon en de zomer in huis", lacht Gudrun. "Ik laat bloemen ook graag voor zich spreken. Je hoeft echt geen tientallen bloemen met elkaar te combineren om een mooi resultaat te hebben." Zo fragiel als de bloemen zijn, zo stevig zijn de stengels van het fluitenkruid. "Wist je dat de kinderen vroeger van die holle stelen fluitjes maakten?", vraagt Gudrun. "Daarvan komt de naam. En nog leuker is dat ook die stelen erg decoratief zijn in bloemstukken. Om een boord te maken, bijvoorbeeld. Ze kunnen andere heel tere, breekbare bloemen ondersteunen en zorgen tegelijkertijd voor een interessant contrast."

ZO MAAKTE GUDRUN DEZE CREATIE

De 'vaasjes' zijn vooraf gemaakt van gips. Voeg water bij het gipspoeder (volg de aanwijzingen op het pakje) en strijk het rond een kleine opgeblazen ballon. Het papje mag niet vloeibaar zijn.

Laat het gips drogen (meestal duurt dit 24 uur). In plaats van kant- en klaargipspoeder kan je Jointfiller (soort gips die men gebruikt in de bouw - te koop in doe het zelfzaken) gebruiken. Is veel goedkoper en wordt snel hard !

Doorprik de ballon en haal 'm eruit.

Plaats vervolgens een stukje oasis, doordrenkt met water en met plastic errond (anders valt het gips uiteen), in het witte potje.

Prik de schermbloemen van het fluitenkruid erin.

TIPS VAN GUDRUN

Het kantige wit van fluitenkruid laat zich mooi combineren met andere bloemen als bijvoorbeeld blauwe hyacinten. Maar je kan natuurlijk ook ander tuinmateriaal hiervoor gebruiken, als bijvoorbeeld blauwe druifjes (Muscari) of narcissen.

De stengels van fluitenkruid zijn hol en laten zich ook mooi verwerken in een bloemstuk. Prik bijvoorbeeld korte stukjes willekeurig tussen de bloemen voor een contrast tussen hard en frêle.

Plaats de pas geplukte bloemen meteen in water! De houdbaarheid van fluitenkruid is dan langer (3 tot 5 dagen).

FLUITENKRUID ONDER DE LOEP

Familie: Het fluitenkruid of Anthriscus sylvestris behoort tot de familie van de Umbelliferae of de schermbloemigen.

Bloei: april-augustus

Standplaats: Graslanden, bosjes en bosranden, wegbermen. Groeit vooral op vochtige bodem en zijn voorkomen verraadt de aanwezigheid van stikstof. Komt soms in grote getalen voor en kleurt de wegberm of de weide dan volledig wit.

Hoogte: 70-130 cm.

Bijzonderheden: fluitenkruid is een in het wild groeiende, vaste plant die algemeen voorkomt in ons land. Hij heet zo omdat je van de holle stengel kleine fluitjes kan maken. Hij wordt niet echt gekweekt (ook al omdat hij de neiging heeft om te woekeren). Op het internet vonden we een cultivar, Anthriscus sylvestris Raven's wing, die met zijn donkergekleurde bladeren en witte bloemschermen een fraaie aanwinst voor de tuin kan zijn. Hij wordt minder hoog dan de wilde variant en vraagt een plek in de zon of lichte schaduw. Nadeel: hij is niet langlevend en zaait ook niet soortecht uit.

Gebruik: van het fluitenkruid zijn zowel de bloemen als de stengels interessant voor bloemschikkers. De bloemen omdat ze een fragiel kantachtig effect geven aan het bloemstuk, de holle stengels kunnen dan weer dienen als ondersteunig voor andere bloemen.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Onze partners