Hotspot: Mercerie Govaerts

08/05/14 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Bron: Knack Weekend

Achter een moderne gevel schuilt een interieur dat geschiedenis verraadt: Mercerie Govaerts heeft alles in huis om de handwerkliefhebber blij te maken.

Hotspot: Mercerie Govaerts

Het is een ruim pand op de Grote Markt in Sint-Truiden. Toch springt het niet meteen in het oog. De gevel is eenvoudig, strak en zwart. En al staat er in grote letters op 'Govaerts', pas wanneer je er voorbij wandelt en een blik werpt in de smaakvolle etalages, krijg je een eerste vermoeden van wat deze winkel te bieden heeft: hier vind je werkelijk alles - en nog meer - voor wie van breien, haken, naaien en borduren houdt.

ZESDE GENERATIE

Sint-Truidenaren zullen de winkel ongetwijfeld kennen, maar wie als argeloze bezoeker over de drempel stapt, wordt verrast door het interieur dat een lange geschiedenis verraadt. Hoge houten kasten volgestouwd met breigaren, duizenden grote en kleine knopen, patchworkstofjes, ritsen en ander gerief, en op de verdieping een gaanderij ook al afgewerkt met een houten balustrade. "De winkel bestaat al sinds 1847 en is steeds in de familie gebleven. Mijn dochter, die het nu van mij heeft overgenomen, is de zesde generatie", vertelt Kristin Van Mechelen met gepaste trots. "Ik werk al een jaar of acht mee in de winkel", vult Gertrude Coëme aan. "Maar nu heb ik officieel het roer overgenomen. Eigenlijk was het niet echt de bedoeling want ik heb rechten gestudeerd. Maar toen mijn moeder erg ziek werd, ben ik voor haar en de winkel in de bres gesprongen."

RAAD EN DAAD

Hoewel het totaal anders is dan wat ze voor zichzelf gedroomd had, vindt Gertrude veel plezier in de winkel. "We hebben een heel aangename sfeer in de winkel en elke dag is anders. Bovendien moet je het zelf allemaal ook wat kunnen. Breien, haken, naaien... Hoe kan je anders mensen degelijk advies geven? Dat is precies waar we het verschil willen maken: we proberen mensen te helpen met goed advies, informatie en materialen." De collectie is dan ook heel ruim: accessoires (kousen, riemen, juwelen, bed- en tafellinnen), brei- en haakgarens van onder meer Rowan, SMC en Schachenmayr, borduurgaren van DMC maar ook allerlei borduursets, katoenen stoffen voor patchwork en kleding, linten, ritsen en patronen. "We zoeken bewust naar een aanbod dat je niet meteen in elke winkel gaat vinden", zegt Gertrude. "Stoffen en collecties kiezen is een van de leukste dingen om te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook waterafstotende stofjes om een regenjas te maken." Tussen allen kleurrijke stofjes had ik die niet opgemerkt. Slechts een excuus: wie van handwerken houdt, komt hier ogen te kort.

Mercerie Govaerts, Grote Markt 61, 3800 Sint-Truiden, 011 68 22 88. Open ma-za van 9 tot 18 uur. Twee keer in de week worden hier ook avonden georganiseerd: haken en breien voor iedereen. Een overzicht van deze workshops met concrete data vindt u op de website.

Tekst Hilde Verbiest

Foto's Jan Verlinde

Onze partners