Herfstboeket

25/09/12 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Om zelf te maken: een schoofboeket met herfstbloeiers uit de tuin.

Een schoofboeket is misschien erg klassiek, maar het blijft mooi en decoratief. Het kan heel uiteenlopende bloemen bevatten. Kijk gewoon wat er in de tuin en de omgeving voorradig is. Wij kozen hier voor asters in combinatie met onder meer Japanse anemoon ('Honorine Jobert'), sedum, Eupatorium (leverkruid), echinacea, Hortensia's (zowel de gewone Hydrangea macrophylla als de H. paniculata 'limelight' of schapenkoppen) en bladeren van de Cotinus (pruikenboom). Een selectie waarmee een heerlijk vol herfstboeket kan worden samengebonden.

Maar uiteraard zijn er tal van andere combinaties mogelijk. Gebruik uw fantasie en varieer met bijvoorbeeld floxen, spirea, Polygonatum, blad van helleborus, Viburnum, fazantenbes (Leycesteria), de hortensia 'Annabelle',....

Een schoofboeket maken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen wat handigheid en oefening. "Belangrijk is de 'rijpheid' van de materialen", vertelt Gudrun Cottenier. "Daarom is de herfst zo ideaal voor een dergelijk boeket. Alles is dan voldoende gehard. Als je sommige bloemen, bijvoorbeeld floxen, te vroeg knipt, gaan ze hangen. In de lente en de vroege zomer kan dit een probleem vormen, dan zijn de stengels dikwijls nog niet sterk genoeg. Bovendien heeft de herfst als voordeel dat ook de zaaddozen van allerlei bloemen en planten erg decoratief zijn en evengoed in het boeket verwerkt kunnen worden."

ZO MAAKTE GUDRUN DIT BOEKET

Alle stelen worden eerst zorgvuldig ontdaan van overbodig blad. Een goede truc: leg je hand op de bloem en alles wat onder de handpalm en pols zit, pluk je eraf. Gudrun legt vervolgens de verschillende bloemen en takken uitgespreid op de tafel, naast de schaar en de bol touw. Ze begint met iets 'stevigs': een tak leverkruid, die ze diagonaal vasthoudt met de bloem naar links. Daarna vormt ze een boeket door takken toe te voegen. Al wat links komt, legt ze bovenop. Alles wat rechts komt, gaat erachter (zie foto's). Het boeket gaat eruitzien als een korenschoof. Af en toe draait ze het boeket, opdat het aan alle kanten een even volle indruk zou maken. Ze eindigt met de bladtakken. Dan wordt de schoof met een zacht touw samengebonden. Tot slot knipt Gudrun de takken op gelijke lengte en plaatst ze het boeket in een passende vaas.

TIPS VAN GUDRUN

Als bloemen mooi samen staan in de border, gaan ze ook een mooi boeket vormen. Met andere woorden: de combinatie uit de tuin doet het ook goed in een boeket.

Knip stelen goed bij met een degelijke schaar.

Bepaal vooraf voor welke vaas je een boeket maakt en pas de keuze van bloemen hieraan aan.

Zorg ervoor dat je genoeg takken hebt: voor een mooi vol boeket zit je snel aan dertig tot veertig takken.

Zorg ervoor dat alles vooraf klaarligt, zodat je met één hand kan werken.

Vul de vaas hoogstens tot aan het bindpunt.

DE ASTER ONDER DE LOEP

Familie: de asterbehoort tot de composietenfamilie of Asteraceae

Bloei: late zomer en vroege herfst, van augustus tot oktober.

Plantplaats: asters houden van een zonnig, warm plekje, al willen sommige soorten ook wel gedijen in halfschaduw. Ze geven wel de voorkeur aan een voedzame, goed doorlatende grond die de hele zomer voldoende vochtig is.

Hoogte: van 50 cm tot 1,5 m.

Soorten en variëteiten: van de herfstaster bestaan er veel cultivars in kleuren die variëren van wit over zachtroze en lila tot dieproos en paars. Ook in grootte kunnen ze erg variëren. Bijzonderheden: de meeste asters zijn volledig winterhard, op enkele uitzonderingen na die wel gevoelig zijn voor vorst. Als ze op een goed plekje staan, vormen asters bossige struikjes die de border opfleuren in het najaar. Lange soorten en cultivars moeten wel ondersteund worden. Moderne variëteiten van de Aster novi-belgii zijn gevoelig voor meeldauw en insectenplagen.

Vermeerderen: kan door in de lente gedeeltelijk verhoute stekjes te nemen, of door in het voor- of najaar te scheuren.

Gebruik: naast een aanwinst voor de zonnige border, zijn asters ook heel dankbaar om te gebruiken in boeketten.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Onze partners